Lakossági tájékoztató - Mátra és Szilvásvárad térsége

Sajtóközlemény A váratlanul nagymennyiségben lehulló és a fák ágaira ráfagyó csapadék hatására a Mátra egyes területein 2014. december 01-jén rengeteg fa dőlt ki, amelyek utakat tettek járhatatlanná és áramszünetet okoztak.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatti haváriahelyzet következtében teljes áramszünet következett be az ÉRV ZRt. Köszörűvölgyi-, illetve Csórréti Vízművében. Ezen túlmenően a Csórréti Vízmű megközelíthetetlenné vált.

A két vízmű ellátási területén több tízezer ember vezetékes ivóvízzel való ellátása került veszélybe, és egyes szennyvíz-átemelők működése is ellehetetlenült.

Az ÉRV ZRt. által működtetett regionális hálózatok kiterjedtsége és összekapcsolódása lehetővé tette, hogy egyes területek ellátása a Hasznosi Vízmű, más települések ellátása pedig a Lázbérci Vízmű irányából biztosított legyen.
Ugyanakkor több mint tíz település ellátása a továbbiakban is veszélyben volt. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Heves Megyei Igazgatóság - Magyar Közút Nonprofit Zrt., Egererdő Erdészeti Zrt., a Heves Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és az ÉMÁSZ áramszolgáltató segítségével néhány napon belül sikerült először a Köszörűvölgyi, majd ezt követően a Csórréti Vízműben aggregátorokat beüzemelni, amelyek a minimális működést biztosítani tudták.

A mostoha körülmények között nagyon sok ember összehangolt, megfeszített és áldozatkész munkájára volt szükség ahhoz, hogy az érintett területen a fogyasztók vezetékes ivóvízhez juthassanak.

A biztonság érdekében az ÉRV ZRt. a társaság távolabbi területeiről zacskós vizet, illetve lajtoskocsikat is a térségbe irányított át, hogy a fogyasztók igényeit azonnal ki tudja elégíteni, ha a haváriahelyzet tovább fokozódik.

A Mátrában zajló eseményekkel párhuzamosan Szilvásvárad térségében is komoly üzemzavarokkal és áramszünettel kellett megküzdenie az ÉRV ZRt.-nek. Ezek hatására öt település biztonságos ellátása került veszélybe.

A műszaki meghibásodások elhárítását a Társaság szakemberei több napon át váltásban végezték, emellett pedig a fogyasztók ellátásához szintén zacskózott ivóvizet szállítottak a településekre.

Az ÉRV ZRt. partnereinek, szakembereinek, a Hatóságoknak és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak köszönhetően péntekre a teljes ellátási területen helyreállt a normál üzemmenet.