VÍZ VILÁGNAPJA - MÁRCIUS 22.

"A Föld 1,34 milliárd köbkilométert megközelítő vízkészletből mindössze 37 milliárd köbkilométer édesvíz (ez 2,7%), a többi az óceánok és tengerek medencéjében tárolt sós víz - közvetlen hasznosításra alkalmatlan. Emberi fogyasztásra és használatra ez a valamivel több mint 2%-nyi édesvíz áll rendelkezésre, de ennek is mintegy 90%-át sarkvidéki jégtakarók és gleccserek foglalják magukba, távol azoktól a területekről, ahol a vizet felhasználni kívánják.

A fogyasztásra alkalmas készletek tehát erősen korlátozottak, ezzel szemben a fogyasztási igények fokozatos növekedése tapasztalható. Az eddig csupán szegényebb országokat sújtó vízhiány egyre komolyabb veszéllyel fenyegeti a gazdagabb nemzeteket. Európa több országa szenved az ismétlődő szárazságtól, és a mezőgazdasági öntözés veszélyezteti a vízkészletet. Ausztráliában - a világ legszárazabb kontinensén - a szikesedés jelent problémát a művelt területeken. Japánban a bőséges csapadék ellenére komoly vízellátási gondok adódnak több területen a szennyezésnek köszönhetően. 

Délkelet - Ázsiában az urbanizáció és a közmű hiánya okoz gondot. Közép-Keleten a víz a legértékesebb természeti erőforrás. Mivel a népesség növekszik, egyre több víz hiányzik, növelve a feszültséget a térségben. 
Az Egyessült Államokban pedig jóval több vizet használnak, mint amennyi természetes úton pótlódik. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a globális klímaváltozás hatására csökken a csapadék mennyisége, nő a párolgás, és ezzel is tovább romolhat a világ vízellátásának helyzete az elkövetkező években.

Ezért nemcsak a nemzetek kormányait süregti a feladat a megoldások kidolgozására, hanem minden embert, a környzetenük és vizeink tisztaságának megóvására és felelősségteljes használatára."

Vízmű Panoráma (A Magyar Víziközmű Szövetség Lapja) - 2007. március