VÍZ VILÁGNAP 2022.

Március 22-én – mint 1993 óta minden évben – világszerte a vízre, mint az élet nélkülözhetetlen elemére fordítjuk a figyelmünket. Ezen a napon, amellett, hogy ünneplünk, előtérbe kerülnek a természeti erőforrással kapcsolatos megoldandó problémák is, többek között a klímaváltozás kihatásai, a környezetszennyezés következményei, annak az aggasztó adatnak a tudatában, hogy már jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül.

A B.-A.-Z., Heves, Nógrád és Hajdú-Bihar megyében víziközmű-szolgáltatást ellátó, többségi állami tulajdonú ÉRV. Zrt. legfontosabb feladata, hogy az év minden napján, a lehető legmagasabb szinten végezze és közben folyamatosan fejlessze a szolgáltatói tevékenységét: az egészséges ivóvíz biztosítását, a szennyvizek elvezetését és tisztítását.

A társadalom szerves részeként az ÉRV célja, hogy az alapfeladatain túl a működési területén élőlakosság figyelmét újból és újból felhívja a víz értékére, a mindennapi életben betöltött szerepére. Arra, hogy a vízkincs megőrzésében mindannyiunkra egyénenként is komoly felelősség hárul, a fenntarthatóság érdekében pedig össze kell fogni a szolgáltatónak és a felhasználóknak.

A Társaság ebben az évben is folytatja a KEHOP-2.1.7-19-2019-0024 kódszámú, „A tiszta víz titka”- szemléletformáló program az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. megvalósításában című projektjét, melynek keretében továbbra is együtt gondolkodik és tesz a szolgáltatási területén élő lakossággal.

Az ÉRV által „Víz hónapjának” elkeresztelt márciusi hónapban az átlagosnál még több látogató csoportot fogadnak az ÉRV-s kollégák edukációs, szemléletformáló céllal. Néhány példát kiemelve: ezekben a napokban zajlik a Lázbérci és a Hasznosi víztározók területén lévő vízművekben az érdeklődő kazincbarcikai és pásztói diákcsoportok szakmai körbevezetése, a víztermelés menetének és az alkalmazott technológiának a bemutatása.

Ugyanilyen hangsúlyt kap a víziközmű-szolgáltatás másik ágának, a szennyvíztisztítás folyamatának a bemutatása is, hiszen a víz körforgásában a keletkezett szennyvizek szakszerű elvezetésére és kezelésére is kiemelt szerep hárul. Néhány napja jártak az egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepen, a Kazincbarcikai Szennyvíztelepen  edelényi diákok, akik az ott látottak és hallottak alapján nemcsak egy technológiát bemutató jegyzőkönyvet fognak „köszönetképpen” visszaküldeni a Cég munkatársainak, hanem egy személyes beszámolót is arról, hogy az új ismereteik alapján a tudatos közműhasználat témakörében milyen korábbi családi szokásaikon fognak változtatni.

A telepi, személyes jelenléti üzemlátogatások mellett a Társaság a felhasználókkal más módon is keresi a kapcsolatot. Több lakossági akció is indult ebben a hónapban, melyek közül kiemelkedik a szennyvízhálózatra történő csatlakozásösztönző, illetve a vízmérőcserével kapcsolatos tájékoztató nyereményjáték, valamint folytatódik a Közösen a környezetünkért játék is, melyek mindegyike szorosan kapcsolódik a víz védelméhez, a víziközmű-szolgáltatás minőségének további javításához. Mindezeken túl, a Társaság több telephelyén több mint félszáz munkavállaló mutatott jó példát társadalmi felelősségvállalásból és szemléletformálásból a „Víz a vezetékekbe, vér az erekbe az élethez” nevű Víz világnapi véradóprogram során, együttműködve a Magyar Vöröskereszttel és a Vérellátó Szolgálattal.

Ilyenkor, a Víz világnapja környékén a lakosság az átlagosnál még befogadóbb az ilyen és ehhez hasonló érzékenyítő programokra, eseményekre, de a társasági tájékoztató anyagokban felsorakoztatott tanácsokra, jó gyakorlatokra is. Többek között azzal kapcsolatban is, hogy mit tehetünk a mindennapok során az egészségünk, a vizeink védelmében, a környezetünk és a szolgáltatás fenntarthatósága érdekében.

Az első az, hogy értékként tekintünk a természeti erőforrásainkra, köztük kiemelten a vízre, és felhagyunk a pazarló szokásainkkal. A mindennapi rutin során odafigyelünk néhány aprónak tűnő dologra, például nem folyatjuk feleslegesen a csapot, fürdés helyett a rövid zuhanyzást választjuk, nem mosogatunk folyóvízben, gyűjtjük az esővizet, ahol csak lehetőségünk van rá, újrahasznosítjuk a szürkevizet, valamint előtérbe helyezzük a víztakarékos háztartási-műszaki megoldásokat.

A másik, amivel sokat tehetünk a vízkincsünkért, az a tiszta víz titkának tudatos keresése, kutatása és a fellelt titok átadása a következő generációknak.

TEGYÜNK ÉRTE! TESZÜNK ÉRTE! ÉRV. ZRT.

Kapcsolódó dokumentumok