VEZÉRIGAZGATÓ-VÁLTÁS AZ ÉRV ZRT.-NÉL

Az MNV ZRt., mint az ÉRV ZRt. tulajdonosi jogainak törvényben meghatározott gyakorlója 2010. október 14–én megbízatásából visszahívta a Társaság korábbi vezérigazgatóját Kovács Zsolt urat, egyúttal 2010. október 15-étől a Társaság vezérigazgatójává Ritter Géza urat nevezte ki.

A személycseréhez kapcsolódóan rövid interjút készítettünk Ritter Géza úrral annak érdekében, hogy az érintettek minél jobban megismerhessék.

Tisztelt Vezérigazgató Úr kérjük mutatkozzon be!

Ritter Géza vagyok, 2010 október 15-től az ÉRV ZRt. vezérigazgatója. 47 éves vagyok, nős, van egy fiam és egy lányom, Miskolcon élek. A víziközmű-szolgáltatás területén dolgozom 1988 óta.

Hol és mivel foglalkozott eddig?

1988-tól 1996-ig a Fővárosi Csatornázási Műveknél dolgoztam technológusként, illetve az ottani pályafutásom végén főtechnológusként. 1996-tól Miskolcon a KEVITERV PLUSSZ Kft.-nél irányító tervezőként, és a MIVÍZ ZRt.-nél tervezőként dolgoztam. Időközben saját céget is alapítottam, ami szintén víziközművek tervezésével, tanácsadással, később üzemeltetésével foglalkozott. Az ÉRV ZRt.-t megelőzően pedig a szikszói Szikszóvíz Kft.-nek voltam az ügyvezetője.

Kérjük mondja el eddigi tapasztalatait az ÉRV ZRt. működéséről!

Nyilván kívülről az ÉRV ZRt.-re való rálátás nem egy egyszerű dolog. Önmagában a Társaság egy akkora víziközmű-szolgáltató cég, amit igazából csak belülről lehet átlátni, kívülről csak a tevékenységeinek a hatásait látja az ember. Az biztos, hogy remek kollektívára bukkantam, a vezetők, beleértve a felső és az alsóbb vezetőket is, rendkívül mély szaktudásról tettek tanúbizonyságot az eddigi tapasztalatom szerint. Igazából nem is nagyon kellett személyi kérdésekben dönteni, nyilván egy-két elkerülhetetlen intézkedés megtörtént, további elbocsátásokat azonban jelenlegi információink szerint nem tervezünk, nem ez a cél.

Melyik a kedvenc szakmai területe?

Nagyon röviden minden, ami víz. Eddigi pályafutásom során működtettem szennyvíz- és ivóvíz közműveket is, és terveztünk ipari közműveket is. Az említettek közül számomra a legnagyobb kihívást az ivóvíz szolgáltatás területe jelenti.

Várható a Társaság felépítésében, struktúrájában változás, változtatás?

Igen, mindenképpen, hiszen az ágazat, a tulajdonosi, illetve a működtetési viszonyok tekintetében a rendezhetőség 24. órájában van. Ezzel kapcsolatban olyan kihívások merülnek, illetve már merültek fel, amelyek orvoslásához a jelenlegi szervezeti struktúrán változtatni célszerű.

A stratégia kialakítására és végrehajtására nagy hangsúlyt kívánunk helyezni, melyben kiemelt szerepe lesz a PR kapcsolatok építésének.

A szolgáltatási területet érintően várhatóak-e stratégiai változások?

Igen, mindenképpen a stratégiai céljaink közé tartozik a szolgáltatási terület bővítése. Ez nyilván nem egyszerű, azonban a távlati elképzelés kormányzati, minisztériumi, államtitkársági és társasági szinten is az, hogy az üzemeltető cégeknek a számát radikálisan csökkenteni kell az országban. Ezt azonban minél kevésbé drámai módon kell végrehajtani.

Mennyire számít Önnek a szakmaiság, akár személyi kérdéseknél is?

Nagyon! Alapvetően, ez a legfontosabb kritérium!

Hogyan alakulhat majd az árszínvonal kérdése?

Egy rövid távú dolgot már tudok mondani, illetve egy középtávú lehetséges elképzelést. Rövid távon a víziközmű ágazat árképzésében kisebb mértékű áremelésben gondolkodnak. Nyilván ez egy állami tulajdonú Társaság így meghatározó a Tulajdonos véleménye.

Középtávon látok elmozdulást, és úgy gondolom egyre nagyobb szerepet kap majd az árképzés területén az ivóvíz ellátás szociális oldala.

Milyen fejlesztéseket tervez a jövőre nézve?

A közeljövőben a beruházások nagy része az ivóvízminőség javítási programhoz kapcsolódik. Középtávon azonban a fejlesztések más irányba is el fognak mozdulni.