VÉDELEM HÁROM PILLÉREN

Az ÉRV ZRt.-nél száznyolc személy- és tehergépkocsi járja nap mint nap az utakat, ezért a társaságnál alapkövetelmény, hogy az autók műszaki állapota kifogástalan legyen. Az ÉRV-s járművek és vezetőik biztonsága érdekében a cégnél évente egyszer szakmai napot szerveznek a kazincbarcikai, salgótarjáni és miskolci telephelyeken. A programra idén november 6-án került sor.

A rendezvényen a kazincbarcikai rendőrkapitányság szakembereinek segítségével alaposan átvizsgáltuk téliesített autóparkunk műszaki állapotát. Azt az egy-két problémát, ami még maradt, megjavítottuk. A korszerű, nyugati gépkocsik átlagéletkora négy év, így komolyabb gondok nem adódtak - fogalmazott Kovács Zsolt vezérigazgató azon a sajtótájékoztatón, amin a társaság közlekedésbiztonságáról és a vagyonvédelmi rendszeréről beszélt.

Az ÉRV ZRt. járművei az elmúlt tíz évben nem okoztak balesetet az évenként megtett több millió kilométeres távon. Komoly sérülések akkor sem történtek, amikor mások hibájából történt szerencsétlenség. Ez köszönhető annak is, hogy a közlekedésbiztonsági napon közel háromszáz autóvezető frissíti fel elméleti tudását. Ezek az ÉRV-s dolgozók többnyire nem hivatásos sofőrök, ám munkájuk során használják az autókat. Hogy egy példát mondjunk: a szerelőknek valamivel ki kell menni egy csőtörés helyszínére, amit azután ők maguk javítanak meg. 

A közlekedésbiztonságon kívül a vagyon- és vízbázis-védelemre is sok időt és pénzt fordítanak az ÉRV ZRt.-nél, mert erre is igaz: a megelőzés még mindig olcsóbb, mint a kárrendezés - mondta Kovács Zsolt. - Társaságunk közel harminc-millió forintot költ évente a biztonságra, ami az esetenkénti tízmilliós nagyságrendű károkhoz képest elhanyagolható. A megszaporodott vagyon elleni bűncselekmények megelőzése - főleg a színesfémlopásokra gondolva - a vízbázisok védelme szempontjából is fontos. A legjobb példa erre az a bélapátfalvi eset, amikor pár kiló színesfém miatt majdnem veszélybe került a karsztforrás vize. Pár napig, amíg kiderítettük, hogy az olaj nem okozott vízminőségromlást, addig Monosbélről pótoltuk a vízellátást. Szerencsére nem történt komolyabb hiba, de egy ember felelőtlensége miatt több száz család ivóvízellátása került veszélybe. Ezek a bűnözők a hulladékátvevő helyeken kapnak pár üveg sörre valót a fémekért, viszont nekünk a hibajavítás jóval többe kerül - folytatta a társaság első embere, majd hozzátette: a lakosság egyre inkább odafigyel arra is, hogy ne kerüljön direkt szennyezés a víztározókba. Lázbércen például két éve nem tapasztaltak ilyen jellegű szennyeződést a természetes, vízpótló patakokban. 

A megelőzés több szálon fut. Az ÉRV ZRt. II-es telepét hivatásos rendőrök védik, a központot és a külterületeken található építményeket egy külsős őrző-védő szolgálat emberei figyelik. Ezen kívül egy budapesti távfigyelő-rendszerhez is csatlakoztunk, amelyik műholdas összeköttetésen alapuló ellenőrzést végez nemcsak az épületeknél, de a vízbázisok környékén is. A folyamatos ellenőrzések, monitoringok, térfigyelő kamerák mellett a vízbázisok védelmét tovább is fokozzuk - tudtuk meg a vezérigazgatótól. - A legnagyobb tározónknál, Lázbércen, polgárőrséget szervezünk Nagy Gábor vezetésével. Ezzel az emberi felügyeletet is folyamatosan tudjuk biztosítani a tó környékén. Az előzetes tervek szerint a Lázbérci Környezetért Polgárőr Egyesület harminchárom főből fog állni. Tagjait az ÉRV ZRt. munkatársai, a helybéli horgászegyesületi tagok, és nyolc külsős ember adja majd.