ULTRASZŰRÉS AZ ÉRV LÁZBÉRCI VÍZMŰVÉBEN

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Részvénytársaság Lázbérci Vízművének legutolsó fejlesztése 1989-ben zárult le. Annak fő feladata a tisztított víz mennyiségének növelése volt. A rendszerváltás óta a vízigények csökkentek, a fogyasztott vízzel szembeni vízminőségi elvárások pedig fokozódtak. Bár a vízmű technológiája a vízminőségi előírásokat kielégíti, az elmúlt években megkezdődött a technológia “ráncfelvarrása”.

2003-tól évente 50-60 MFt-ot fordított a társaság a Kazincbarcika és Ózd városok, illetve környezetük – összesen mintegy 100 ezer ember - ivóvíz ellátását biztosító vízmű korszerűsítésére, mely ez évben egy nagyléptékű fejlesztéssel folytatódik. A technológia új tisztítási lépcsőkkel bővül: ultraszűréssel és aktívszén szűréssel. Ez a beruházás várhatóan 2006 februárjában fejeződik be, és a kiegészítő fejlesztésekkel együtt bekerülési költsége várhatóan 420 MFt körül lesz.

A kanadai Zenon cég ultraszűrési memrán technológiája valósul meg a festői lázbérci tározó vizét felhasználó vízműben. A Zenon cég - melynek alapítója a magyar származású dr Benedek András - 1990-ben jelent meg a ZeeWeed membránszűrési technológiával, amely a korábbi nagynyomású rendszerek helyett kis energiaigényű vákuummal működik. Ezek a membránok rendkívül finom, 0,02 mikron (0,00002 mm) méretű pórusokkal bírnak, minek következtében minden szennyeződés, lebegőanyag, biológiai képződmény, alga fennakad rajta, sőt még a baktériumok és a vírusok sem tudnak ezeken a parányi átmérőjű lyukakon átjutni.

Az külön büszkeség, hogy ezt a finom membránt a kanadai cég magyar leányvállalata a Zenon Systems Kft. gyártja Tatabányán és építi be a lázbérci vízműbe.

A tökéletes mechanikai tisztítást aktívszén szűrés fogja követni, hogy a legkisebb oldott szerves anyag tartalom is eltávolításra kerüljön a vízből, ezáltal megszüntetve a vízhálózaton a másodlagos szennyeződések kialakulásának lehetőségét, biztosítva a vízminőség stabilitását.

Az aktívszén szűrés megvalósítása is nagy lépés lesz a cég életében, mert ezzel stratégiai célkitűzése, nevezetesen, hogy a felszíni víztisztítási technológiák által szolgáltatott víz az utolsó cseppig aktívszén szűrt legyen, közel áll a teljes megvalósuláshoz. A felszíni vizek 84%-a aktívszén szűrt lesz 2006. év elejére. Az aktívszén szűrés ezzel a 3 nagykapacitású vízműben kiépítésre kerül, amin kívül már csak 3 kisebb vízműben kell ezt a technológiai fejlesztést megvalósítani.

A Társaság stratégiai elképzeléseinek megfelelő és a térség vízellátásának biztonságát szolgáló beruházás jövő év januárjára próbaüzemre kész állapotba kerül, majd a sikeres próbaüzem lezárását követően megkezdődik a vízszolgáltatás az új, a XXI. század követelményeit is messze kielégítő technológián.