ÚJABB VÍZIKÖZMŰ TÁRSASÁGOK KAPTAK MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYT A MEKH-TÕL

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Budapest, 2013. november 8. – 15 víziközmû társaság mûködési engedélyét adta ki a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal pénteken. Másik 14 szolgáltató már a múlt hónapban megkapta engedélyét, így eddig összesen 29 társaságnak van már mûködési jogosítványa.

A továbbmûködéshez szükséges dokumentumot az év végéig várhatóan minden olyan víziközmû társaság megkapja, amely megfelel a jogszabályi elõírásnak. A törvényben meghatározott határidõig 84 szolgáltató folyamodott kérelemmel a Hivatalhoz.

Újabb víziközmû mûködési engedélykérelmeket dolgoztak fel a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal víziközmû szakembereibõl álló tanácsok. Ennek eredményeként pénteken 15 társaság kapta meg a továbbmûködéshez szükséges határozatot. Az októberben kiadott engedélyekkel együtt már 29 engedélyes víziközmû szolgáltató van. Az idei év végéig várhatóan az összes kérelmet feldolgozzák a szakemberek és a továbbmûködéséhez szükséges dokumentumot minden olyan víziközmû társaság megkapja, amely megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek, felelõsséggel kezeli a rábízott nemzeti vagyont, valamint hatékonyan mûködik.

„A víziközmû törvény megszületése elõtt a szektor szabályozatlan volt, közel 400 víziközmû társaság különbözõ szolgáltatási színvonalon, eltérõ árak mellett mûködött. A hatékonyság és a megfizethetõ díjak feltétele, hogy a víziközmû-szolgáltatók megfelelõen szabályozott keretek között végezzék tevékenységüket. Sokrétû munkát kell jól elvégezni, hogy megõrizzük, illetve továbbfejlesszük a bõ 100 év alatt kiépült ivóvízellátó és szennyvízkezelõ víziközmû rendszerek mûködõképességét” – hangoztatta Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal elnöke az ünnepélyes átadón.

Szalóki Szilvia, a MEKH Közszolgáltatásokért felelõs elnökhelyettese elmondta, hogy a kiadott engedélyeket a Hivatal háromévente felülvizsgálja, és a köztes idõben is ellenõrzi az engedélyben foglalt feltételek megvalósulását, illetve az elfogadott színvonal fenntartását.

Szolgáltatók, melyek november 8-án kapták meg mûködési engedélyüket:

BÁCSVÍZ Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt.
BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamû Zrt.
BORSODVÍZ Önkormányzati Közüzemi Szolgáltató Zrt.
Civisvíz Közüzemi Szolgáltató Kft.
DMRV Duna Menti Regionális Vízmû Zrt.
ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízmûvek Zrt.
Északdunántúli Vízmû Zrt.
FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Víz- és Csatornamû Zrt.
Fõvárosi Vízmûvek Zrt.
Hajdúkerületi és Bihari Víziközmû Szolgáltató Zrt.
"PANNON-VÍZ" Víz- Csatornamû és Fürdõ Zrt.
Szalka-Víz Mátészalka Térségi Víz -és Csatornaszolgáltató Kft.
TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.
Tiszamenti Regionális Vízmûvek Zrt.
VASIVÍZ Vas Megyei Víz- és Csatornamû Zrt.

Szolgáltatók, melyek október 7-én kapták meg mûködési engedélyüket:

ALFÖLDVÍZ Regionális Víziközmû-szolgáltató Zrt.
Debreceni Vízmû Zrt.  
Dél-Pest Megyei Víziközmû Szolgáltató Zrt.
Délzalai Víz- és Csatornamû Zrt.
Dunántúli Regionális Vízmû Zrt.
Észak-zalai Víz- és Csatornamû Zrt.
Fõvárosi Csatornázási Mûvek Zrt.
Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmû Zrt.
KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamû Kft.
MIVÍZ Miskolci Vízmû Kft.
Soproni Vízmû Zrt.
Szegedi Vízmû Zrt.
Víz- és Csatornamûvek Koncessziós Zrt. Szolnok
Zempléni Vízmû Kft.