ÚJABB MILLIÁRDOKRA PÁLYÁZNAK - TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS ÉS SZENNYVÍZTELEP KORSZERŰSÍTÉS

Az elmúlt évek fejlesztési stratégiáját követte az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV), amikor kidolgozta újabb, csaknem hárommilliárdos projektjét. Az uniós pályázati forrást a Barcika Vízmű Kft.-től nemrég átvett szennyvíztisztító telep technológiájának fejlesztésére, valamint az iszapkezelés költséghatékonnyá tételére fordítanák. A projekt eredményeképpen - többek között - megszünhetne a szennyvíztelep szomszédságában ma még időnként érezhető kellemetlen szaghatás.

A fejlesztés végrehajtását több tényező is indokolja. Hazánk uniós csatlakozásakor vállalt olyan kötelezettségeket, melyek a környezetvédelem körébe tartoznak. Ráadásul ezeket határidőre kell teljesíteni, így a projektek végrehajtása nem odázható el hosszú évekig. A korszerű és egyúttal környezetbarát technológia alkalmazását egyébként hazai jogszabályok is megkövetelik. (Nemzeti települési szennyvízelvezetési és -tisztítási megvalósítási program.)

A program keretében megvalósulhatna az érintett települések közműves szennyvíz-elvezetése, a biológiai szennyvíztisztítás, a tápanyag eltávolítása, valamint a települési (szippantott) folyékony hulladék elhelyezése a szennyvíztisztító telepen.
Fontos hangsúlyozni, hogy a fejlesztésben Kazincbarcikán kívül további huszonegy település, így mintegy hatvanezer lakó érintett. (Szuhogy, Dövény, Alsótelekes, Felsőkelecsény, Martonyi, Zubogy, Teresztenye, Szőllősardó, Szendrő, Szalonna, Ormosbány, Meszes, Felsőtelekes, Múcsony, Rudabánya, Felsőnyárád, Égerszög, Izsófalva, Jákfalva, Kánó, Kurityán)

A kazincbarcikai központi szennyvíztelephez tartozó települések csatornázottsága jelenelg hetvenszázalékos. A hálózat hossza százhuszonöt kilométer, naponta a telepre beérkező szippantott szennyvíz mennyisége elérheti az ötven köbmétert is. Az 1984-ben üzembe helyezett telepet 1994-ben korszerűsítették, ám a létesítmény már nem mindenben felel meg az üzemeltetési engedélyben előírt kibocsátási határértékeknek. Ezért van szükség a tisztítási hatásfok növelésére, a technológia korszerűsítésére, mellyel 6000 köbméter/nap szennyvíz tisztítására is lehetőség nyílik 2010 decemberének végéig.

A projekt egyik legfontosabb és egyben legérdekesebb láncszeme lehet a Solar iszapszárító létesítése, amely az iszapot fűtőanyaggá szárítaná. A felépülő üvegház padlójára öt-harminc százalékos szárazanyag-tartalmú iszapot táplálnának be, amit egy robot forgatólapátja folyamatosan átkerverne. A technológia következtében a víz elpárologna az iszapból. Az így kelekező végtermék a barnaszén és a lignit fűtőértékével rendelkezik, így fűtésre bátra felhasználható, arról nem is beszélve, hogy nem kell külön tárolókat létesíteni az iszap elhelyezésére.

Mi az a KEOP?

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakára szóló fejlesztési programja, mely az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását szolgálja. Az ÉRV ZRt. ezt a lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy a közel hárommilliárd forint értékű technológiai fejlesztés megvalósuljon.