TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSEK LÁZBÉRCEN – ÁTADÁSI ÜNNEPSÉG 2006. MÁRCIUS 29.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Rt. egyik legfontosabb létesítménye a 70-es években épült Lázbérci Vízmű. Az Ózdi Regionális Vízmű Üzem keretein belül működő alapmű és a hozzá kapcsolódó regionális rendszer biztosítja Ózd és Kazincbarcika, valamint a térség további 22 településének egészséges ivóvízzel való ellátását. A regionális rendszerek összekapcsolása, illetve a KIOP keretében megvalósuló beruházás révén a mű által tisztított víz eljuthat egészen Sirok községig. A vízmű több mint 100 ezer ember egészséges ivóvizét állítja elő.

Társaságunk legfontosabb stratégiai törekvése, hogy fogyasztóink elégedettsége növekedjen, mely elsősorban a szolgáltatás minőségétől függ. Szolgáltatásunk színvonalát alapvetően az ivóvíz minősége, illetve a szolgáltatás biztonsága határozza meg.

Törekvéseinkkel összhangban fontosnak tartottuk, hogy az ivóvízellátásban kulcsfontosságú szerepet betöltő Lázbérci Vízműben olyan átfogó technológiai korszerűsítést végezzünk, amely hosszútávon is gazdaságos üzemeltetést és a kor színvonalának megfelelő, stabil vízminőséget garantál.

A fejlesztés lényege, hogy a technológiában a vegyszeres kezelés és a derítés utáni homokszűrést felváltotta a ZeeWeed® ultraszűrő és az azt követő aktívszén szűrés. A vízminőségi gondok elkerülésére, az üzemen kívül helyezett levegőztető műtárgy helyébe beillesztésre került a Zenon Systems Kft. által forgalmazott ZeeWeed® membránszűrő, amely 0,1 mikron méretű áteresztőképességével garanciát nyújt a mechanikai szennyeződéseken túl az algák, baktériumok és vírusok tökéletes eltávolítására is.

Az ultraszűrés során a spagetti formájú membránszálakon keresztül a szűrés kívülről befelé irányul vákuum hatására. A víztérből a szálak belsejébe jutó ultraszűrt tiszta vizet, granulált aktívszén töltetű szűrőkön át vezetjük, ami a kellemetlen szagokat okozó szerves mikro-szennyeződéseket is eltávolítja a vízből.

A fejlesztések több lépcsőben zajlottak. 2003-2004 években közel 60 MFt értékű beruházás valósult meg (statikus vegyszer bekeverők beépítése, új fertőtlenítési hely kialakítása, szivattyúcserék, hígító tartály bélelése-felújítása). 2005-ben további 56 MFt-ot fordítottunk a vízmű fejlesztésére (a derítő épületének korszerűsítése: tetőráépítés, az épület külső homlokzatának felújítása; a derítő szerkezetének felújítása: vízelvezető vályúrendszer átépítése, a szénacél szerkezet korrózióvédelme, a vályú alátámasztó szerkezet átépítése). Ezen túlmenően 2005-2006-ban megtörtént a Zenon technológia beillesztése a meglévő rendszerbe, illetve terven felül két szűrő medence építészeti felújítását is elvégeztük az aktívszén szűrés kialakítása érdekében. Egyidejűleg a teljes technológia új számítógépes irányítást kapott.

Az elmúlt három év alatt a teljes technológiai felújításra közel 520 MFt-ot fordítottunk, mellyel elértük, hogy a Lázbérci Vízműből szolgáltatott víz paraméterei messzemenően kielégítik a vonatkozó rendeletek előírásait és nem utolsó sorban az ellátott települések lakosainak igényeit.