TÁJÉKOZTATÓ BÉLAPÁTFALVA VÁROS IVÓVÍZ-ELLÁTÁSÁRÓL

Tájékoztató Bélapátfalva város ivóvíz-ellátásáról A Bélkő Kht.-hoz érkezett bejelentés alapján, a bélapátfalvai volt mészkőbánya területén elhelyezkedő „101-es szalag" nevű tárónál ellenőrzést hajtottak végre a speciális mentők és a helyi önkormányzat illetékesei.

A helyszíni bejárás során megállapítást nyert, hogy a korábban betonfallal lezárt tárót ismeretlen tettesek felnyitották. A speciális egységek a megnyitott és a további kapcsolódó tárókban több száz liter – vélhetően veszélyes hulladéknak számító – olaj állagú ismeretlen folyadékot találtak, nem csak a tárolóedényekben, hanem a talajra kifolyva is. Az eset ügyében a rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A fellelt folyadék azonosítása folyamatban van a feljogosított laboratóriumokban.

A Bélkő Kht. 2007. október 11-ei értesítése alapján az ÉRV ZRt. azonnal kivonta a termelésből a Bélapátfalva ellátásában szerepet játszó, közvetlenül a bánya alatt elhelyezkedő Bélapátfalvai karsztaknát és az Apátsági forráscsoportot. Az eset megnyugtató tisztázásáig a település ivóvízellátását a regionális rendszer segítségével más irányból biztosítjuk.

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az esetről értesülve III. fokú vízkárelhárítási fokozatot rendelt el.

Társaságunk a források kizárásával párhuzamosan haladéktalanul vízmintát vett a térség víznyerő helyeiből és az ellátott települések hálózatáról. A mintákat mind az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉKTVF), mind Társaságunk akkreditált laboratóriuma megvizsgálta.

A bevizsgált minták paraméterei minden esetben megfeleltek az ivóvíz minőségére vonatkozó rendelet előírásainak.

Az eset kivizsgálásáig és annak tisztázásáig, hogy a szennyezés veszélyezteti-e az ÉRV ZRt. által üzemeltetett forrásokat, szigorú monitoring rendszer került kialakításra az ÉKTVF és Társaságunk közreműködésével.