SZOMJOLTÓ IVÓVÍZ A NYÁRI MELEGBEN IS

A nyári meleg beköszöntével, a hosszan tartó magas átlaghőmérséklet a megszokottnál nagyobb terhelést jelent az emberi szervezetre. Az egészség megóvása és a jobb közérzet biztosítása érdekében ebben az időszakban az ÉRV ZRt. még nagyobb figyelmet fordít a feladatellátásra és a fogyasztók igényeinek kielégítésére.

A korábbi évekhez hasonlóan az ÉRV ZRt. 2017-ben is fontos feladatának tekinti az aktuális évszakokhoz igazodó üzemeltetésre való tervszerű felkészülést - jelen esetben a nyári viszonyok közötti minőségi, törvényi előírásoknak megfelelő szolgáltatás biztosítását.

A magasabb napi átlaghőmérséklet miatt változik a nyersvíz minősége, ami a felszíni víztisztító műveknél jelentős többletfeladatokat ad az üzemeltetőknek. Ennek megfelelően felkészülési tervekben,  belső szabályzatokban rögzítik a szervezeti egységek által végrehajtandó feladatokat.

Az ivóvízhálózatokon a nyári időjárás miatt a másodlagos szennyeződések veszélye fokozódhat. A fertőzésveszély megelőzése és a szolgáltatás biztonsága érdekében a vízművek tisztított vizében, valamint a hálózaton és az átemelőknél a fertőtlenítést, illetve az utófertőtlenítést ilyenkor különös gondossággal kell végrehajtani. A szennyvíztisztító telepeken a magas hőmérséklet miatt növekszik a bűzhatás lehetősége, ezért a technológiai berendezések tisztítása, karbantartása még nagyobb figyelmet igényel.

 A Társaság alapvető célkitűzése, hogy a nyári fogyasztási időszakban is kiváló minőségű ivóvízzel lássa el Felhasználóit, valamint a tisztított szennyvizek minél kevésbé terheljék a befogadó vizeket, lakossági panaszokat pedig lehetőség szerint ne okozzanak. A lakosság mellett a munkavállalók egészségének megőrzése is kiemelt cél, ezért a dolgozók számára hűtött, ivóvíz minőségű vizet biztosítanak a folyadékveszteség pótlására, a higiénés feltételeknek megfelelően.

A mai kor embere egyre kényesebb az elfogyasztott élelmiszerek minőségére, ugyanakkor a folyadékfogyasztás területén ez a tudatosság még kevésbé érvényesül. Sokan elfelejtkeznek az élet egyik legfontosabb alkotóeleméről, a tiszta ivóvízről.

A tudományos ismeretterjesztésekből tudjuk, hogy az ember akár hetekig is kibírja táplálék nélkül, de az ivóvíz hiánya egy-két nap után tragédiához vezethet.  Főképp nyáron veszítünk fokozottan vizet a testünkből, így ilyenkor naponta két, két és fél, de akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. A szükséges mennyiség természetesen függ az életkortól, a testtömegtől, az adott időszakban végzett tevékenységtől, illetve egyéb tényezőktől – tehát személyre szabott a kívánatos mennyiség.

Az ÉRV ZRt. mint az Északkelet-magyarországi régió felelős víziközmű-szolgáltatója az elfogyasztandó folyadék mennyisége mellett a minőségére is felhívja a figyelmet. A rendszeresen ellenőrzött csapvíz mindenki számára elérhető élelmiszer, fogyasztása nemcsak egészséges, de környezettudatos viselkedést is von maga után, ráadásul a cukros üdítőkkel ellentétben kiválóan oltja a szomjat. Egészségünkre!

NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS ESETLEGES HŐSÉGRIADÓ ESETÉRE
Különös tekintettel a gyermekekre, kismamákra és az idős, legyengült emberekre.

Hűtse lakását, környezetét!

  • Napközben tartsa az ablakot csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.
  • Figyelje a szobahőmérőt! Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-38 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. A ventilátorokat csak rövid ideig használja, mert kiszáríthatja a szervezetet.

Hűtse a testét és pótolja az elpárolgott folyadékot!

  • Az emberi szervezet csaknem 60-70 %-a víz. Az izzadással, párolgással járó, akár még csekélynek tűnő vízveszteség is koncentrációs zavarokat okozhat, ezért rendszeresen fogyasszon folyadékot, lehetőleg csapvizet! Ne várja meg, míg szomjas lesz! A nap folyamán folyamatosan pótolja a folyadékot, ugyanis a létfontosságú szervek optimális működéséhez elengedhetetlen a víz jelenléte.
  • Kerülje az alkoholos, magas cukor- vagy koffeintartalmú italok fogyasztását!
  • Ha elindul otthonról, vigyen magával minimum 1 liter vizet!
  • Viseljen természetes alapanyagú bő ruhát, ha a napra megy, viseljen fejfedőt!
  • Ügyeljen a fényvédelemre és a déli órákban - még a megfelelő faktorszámú UV védelmet biztosító készítmények mellett is - kerülje a tűző napot!

AZ ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. AZ ÉV MINDEN SZAKÁBAN ZAVARTALANUL BIZTOSÍTJA AZ IVÓVÍZELLÁTÁST A KÖZEL 700 000 FOGYASZTÓJA SZÁMÁRA, TERMÉSZETESEN A FORRÓ NYÁRI NAPOKON VÁRHATÓ, VALAMINT TARTÓS KÁNIKULA IDEJÉN MEGUGRÓ VÍZIGÉNY ESETÉN IS.

Kapcsolódó dokumentumok