SIKERESEN ZÁRULTAK AZ EGÉSZSÉGRE NEVELŐ ÉLETMÓDPROGRAMOK AZ ÉRV ZRT.-NÉL

Sajtóközlemény Egészségre nevelő életmódprogramok az ÉRV ZRt.-nél TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0130 Több száz dolgozó részvételével megvalósuló projekt az egészség tükrében 2013 / 06 / 28

A 2012 augusztusától 2013 májusáig tartó időszakban az ÉRV ZRt. a munkavállalók életminőségének javulását elősegítő programsorozatot szervezett. A sikeres egészségfejlesztő eseményeken a részvételi arány összességében közel 800 fős volt. A szervezők többek közt kirándulásokkal, kerékpártúrákkal, szabadidős tevékenységekkel, előadásokkal, egészségügyi állapotfelmérésekkel, stresszkezelő és a lelki egészség megőrzésére irányuló csoportfoglalkozásokkal készültek. A projekt a TÁMOP segítségével, az Új Széchenyi Terv keretei között valósulhatott meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 9 978 753 Ft.

Az ÉRV menedzsmentjének legfőbb célja az volt, hogy a kollektíva tagjai, az egészséges életmód megismerése mellett, életformájuk változtatására is lehetőséget kapjanak. 
Az eredményeket összegezve: a 10 stresszkezelő klub, a 6 túra, a 2 kerékpártúra, a 4 előadás, az életmódtábor, az interaktív kiállítás és az egészséghét lehetővé tette a teljes vagy részleges életmódbeli változást.

A projekt első lépéseként 2012 augusztusában, egy többnapos egészséghét keretében végezték el a dolgozók egészségi állapotfelmérését, egészségügyi szűrővizsgálatát. Mindezek mellett sport- és gasztronómiai programok, előadások nyújtottak lehetőséget a munkavállalóknak a kikapcsolódásra, az egészségtudatos életmód megismerésére.

A dolgozók, tavaly szeptembertől kezdődően 6 túra alkalmával járták be a cég szolgáltatási területének természeti szépségeiről, kulturális örökségeiről híres térségeit. Ellátogattak többek közt a Zempléni-hegységhez, a Komravölgyi és Lázbérci víztározókhoz, a Kács-Sály forrásfoglalásokhoz, de megtekinthették Bükkszentkeresztet és a Csevice kútforrást is.

A kerékpározás kedvelői egy őszi és egy tavaszi biciklitúra keretén belül teljesítették az összesen 443 km-es távot – csatlakozási és kiszállási pontok beiktatásával, valamint kísérő autó biztosításával ügyelve a résztvevők egészségére, eltérő teljesítési szintjére.

Kiemelt figyelmet fordítva a női munkavállalók lelki és testi egészségének megőrzésére is, a cégvezetés 10 alkalomból álló klubot indított be a hölgyekből álló célcsoport számára, amely során a résztvevők, a stresszkezelő foglalkozások mellett, megismerkedhettek a gerinctorna, a gyógytorna, a jóga, a zumba és a gymstick alapjaival is.

A közel egy év alatt meghirdetett, játékos csapatversenyekkel, interaktív elemekkel gazdagított előadások az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés tematikái köré épültek – sok hasznos ismerettel, gyakorlati tanáccsal ellátva a hallgatóságot.

Az egyhetes interaktív kiállítás és a szintén többnapos életmódtábor különleges aktivitásai más-más célcsoport széles rétegéhez juttatták el az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés fontosságának üzenetét.

A nyertes pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt több mint egymillió forint értékű,sport-, multimédiás- és orvosi eszközöket tartalmazó beszerzésre, de a projekt keretén belül született meg a cég Egészségterve is.

Ritter Géza az ÉRV ZRt. vezérigazgatója a projekt zárásakor kiemelte: „Vállalatunk menedzsmentje a minőségi víziközmű-szolgáltatás biztosításával összefüggő fejlesztési, beruházási típusú projekteken túl igyekszik élni a munkavállalók elégedettségének növelését célul kitűző pályázati lehetőségekkel is. A stratégiai célok elérésével összhangban, a 10 hónapos eseménysorozat keretein belül elsődleges szempontként szolgált a humánerőforrás életminőségének és munkakörülményeinek javítása; a közösségformáló-, stresszkezelő-, egészségmegőrző programok szervezésével a kollektívatudat erősítése. A cégvezetés ugyanis rendkívül fontosnak tartja, hogy mindent megtegyen a dolgozók mentális-fizikális jólétének érdekében – különös tekintettel az integrációs szerepvállalás mindenkitől maximális helytállást igénylő időszakában.”

A programsorozatot követő összegzés pozitív mérleggel zárult: a résztvevők közel50%-ának az általános egészségügyi állapota - mind a mérések, mind saját bevallásuk alapján - tavaszra javulást mutatott. Ez a siker a jövőben a TÁMOP-projekt programjainak folytatására, az eredmények továbbvitelére ösztönzi az ÉRV menedzsmentjét és kollektíváját.

 

TÁMOP ZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY (PDF)

További információ a pályázatról

Kapcsolódó dokumentumok