SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - SAJTÓKÖZLEMÉNY

Csaknem negyedmilliárdot spórolt meg egy év alatt az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) ZRt. Visszaszorították a fölösleges kiadásokat

Felülvizsgálták a beszállítói kört, újratárgyalták a korábbi szállítói szerződéseket, visszavették a külső vállalkozótól a vízóra-leolvasást – egyebek mellett ezekkel az intézkedésekkel sikerült helyreállítani a kazincbarcikai székhelyű Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) ZRt. gazdálkodását és a társaság iránti bizalmat. Kinevezése után szinte napra pontosan egy évvel az elért eredményeket ismertette Ritter Géza, a társaság vezérigazgatója.

 

Az év elején jelentette be a cég vezetője, hogy tucatnyi szakértő 200 esetben talált valamiféle hibát vagy szabálytalanságot az ÉRV ZRt. korábbi gazdálkodásával kapcsolatban, az ezekkel okozott kár pedig milliárdos nagyságrendű. Emlékezetes volt az eset, amikor 2007 és 2010 között nyolc személyautó bérletére összesen több mint 53 millió forintot költött a társaság; ezek közül hetet meg is vettek, így összesen több mint 80 millió forintot fordítottak csak a kocsikra.  A vállalatot egyébként is a kizárólagos „udvari” beszállítók rendszere, a verseny teljes hiánya jellemezte; volt olyan cég, amely az óraleolvasásoktól, a földmunkákon át, a gépkocsibérletig minden pályázatot megnyert a vízműnél. Ennek a gyakorlatnak vetett véget az ÉRV ZRt. új vezetése egy teljeskörű átvilágítással, és egy újfajta gazdálkodási szemléletmód bevezetésével.

„Az elmúlt egy évben kidolgoztuk és véghez vittük azt a költségtakarékossági tervet, amelynek köszönhetően csak az anyagköltségeinken több mint 140 millió, a külsős szolgáltatások lemondásával pedig közel 70 millió forintot spóroltunk meg” – mondta október 17-i tájékoztatóján Ritter Géza vezérigazgató. A társaság tavaly október 15-én kinevezett vezetője beszélt arról is, hogy miközben lefaragták kiadásaikat, sikerült biztosítaniuk a folyamatos fejlesztéseket, korszerűsítették szűrőrendszereiket, amelyeknek köszönhetően egyre jobb minőségű vezetékes víz jut el a fogyasztókhoz.

Ahogyan sok más közszolgáltató cégnek, az ÉRV ZRt.-nek is gondot jelentettek az egyre halmozódó kintlévőségek. Ahhoz, hogy a helyzet mindenki számára a legmegfelelőbben rendeződjön, a vízmű vezetése az anyagi nehézségekkel küszködő partnercégekkel közösen átgondolta a korábbi megállapodásokat, és új ütemezést vezetett be a hátralékok rendezésére.

A társaság egyébként jelenleg 166 település ivóvízellátását biztosítja közvetlenül, továbbá 11 társvízmű továbbértékesítés céljából veszi át az ÉRV ZRt. által megtermelt ivóvizet, így összességében mintegy 600 ezer ember egészséges ivóvízzel való ellátásáról gondoskodik. Mindeközben folytatódik a készülő víziközmű törvény miatt is fontos integráció; az ÉRV csak idén ezidáig közel 30 új településen kezdte meg - Nemzeti Minőségi Díjjal is elismert - magas színvonalú szolgáltatásait.

 

Médiamegjelenések a témában:

     Minap.hu

http://www.minap.hu/news.php?extend.44720.

     Északhírnök

http://eszakhirnok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=11343:erv-ritter-geza-csaknem-negyedmilliard-forintot-takaritottunkk-meg&catid=1:miskolc&Itemid=3

     boon.hu

http://www.boon.hu/csaknem-negyedmilliardot-sporolt-meg-egy-ev-alatt-az-eszakmagyarorszagi-regionalis-vizmuvek/1817038

     OrientPress

http://www.orientpress.hu/89744

     Elemzésközpont

http://hirek.ma/hirek/csaknem-negyedmilliardot-sporolt-meg-egy-ev-alatt-az-eszakmagyarorszagi-regionalis-vizmuvek

     webrádio

http://www.webradio.hu/index.php?option=content&task=view&id=248634