SAJTÓKÖZLEMÉNY - MINTAÉRTÉKŰ SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ EU-S TÁMOGATÁSSAL

Még az idei évben megvalósul a térség első szennyvíziszap komposztálója, amely bevizsgált, mezőgazdaságban termésnövelő anyagként, korlátozás nélkül felhasználható terméket állít majd elő.

2015 szeptemberétől az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program támogatásával az ÉRV Zrt. a műtrágya kiváltására mezőgazdasági felhasználásra alkalmas Biomass Super ÉRV Komposztot állít majd elő a Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztálóban.

„A szigorodó jogszabályi előírásoknak és a KEOP pályázati lehetőségeknek köszönhetően az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. üzemeltetési területén egyre több településen épült ki szennyvízcsatorna hálózat, illetve valósult meg a szennyvizek tisztítása a közelmúltban.” – mondta Hudák József, az ÉRV ZRt. Keleti Szennyvíztisztítási Divíziójának vezetője. „A hálózatokba kapcsolt fogyasztók számával egyenes arányban nő a kibocsátott és a tisztító telepeken kezelt szennyvíz, és ezzel együtt a szennyvíziszap mennyisége is.”

Hudák József divízióvezető
Hudák József divízióvezető

Az ÉRV Zrt. elkötelezett a környezetvédelem mellett, ezért megvizsgálta, hogy a felhalmozódott szennyvíziszapot milyen módon tudja másodnyersanyagként hasznosítani, hiszen a megfelelően kezelt kommunális szennyvíziszap kiváló hasznosítási paraméterekkel rendelkezik. A kommunális szennyvíziszapok 98-99%-a nemcsak a hazai, de a szigorú EU előírások szerint is alkalmas mezőgazdasági felhasználásra. Ez az arány a projekt területén a vizsgálatok alapján 100%.

Az ÉRV. Zrt. az üzemeltetési területén található Kazincbarcikai, Putnoki, Bélapátfalvai, Szilvásváradi, Mónosbéli és Sajószentpéteri szennyvízelvezetési agglomerációkon keletkező szennyvíziszap hasznosítására a Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló megvalósítását választotta. A tervezett komposztálónak évi 3500 m³ kommunális szennyvíziszapot 5250 m³ lignocellulóz és 5 % starter-kultúra hozzáadásával kell a komposztálási folyamatra juttatni, melynek végterméke évi 6500 m³ komposztálási végtermék.

A tervezett komposztáló telepítési helye a Kazincbarcika Ipari út mentén fekvő Berente 575 hrsz., mintegy 12 223 m2 nagyságú terület.

A KEOP-1.2.0/09-11-2013-0034 azonosító számú „ÉRV ZRt. Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló” nevű projekt nettó összköltsége: 783 755 300 Ft. A támogatási nettó összeg: 744 567 353 Ft (támogatott arány: 95%). A projekt tervezett zárása: 2015. szeptember, mely az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával valósul meg.

A projekt kiemelkedő előnyökkel rendelkezik: 

  • A kazincbarcikai komposztálótelep a térségben az első olyan telep lesz, amely hulladékból a műtrágya helyettesítésére alkalmas, korlátozás nélkül felhasználható terméket állít elő (Biomass Super ÉRV Komposzt);
  • A Biomass Super ÉRV Komposzt minősítéssel bíró végtermék, mely pótolja a fő tápanyagokat (nitrogén, foszfor, kálium), és a növényi élethez nélkülözhetetlen mikroelemeket, humuszanyagokat és bioaktív anyagokat tartalmaz;
  • Az irányított prizmás komposztálási technológia licensz szerződését az ÉRV Zrt. az egész szolgáltatási területére megvásárolta, és a jövőben további fejlesztéseket tervez.

A Biomass Super ÉRV Komposzt ömlesztve vagy nagyobb kiszerelésekben lesz megvásárolható.

További információ: Greek Marketing Kft. sajto@greekmarketing.hu


A KEOP-1.2.0/09-11-2013-0034 azonosító számú „ÉRV ZRt. Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló” nevű projekt sajtóközleménye (pdf)