SAJTÓKÖZLEMÉNY - HEVES MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG, HORVÁTH LÁSZLÓ ELNÖK

Magyarországon a használatból már kivont szerves oldószereket, szén tetrakloridot, illetve triklór- és tetraklór etileket találtak az Abasár vízellátását biztosító kutakban. A Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Horváth László kormánymegbízott kedden, a bizottság rendkívüli ülését követően bejelentette: a vízszolgáltatás visszaállítására a leggyorsabb alternatíva az aktív szénszűrő rendszer felszerelése lehet.

 Ma estére kiderül, hogy korlátozással, azaz háztartási és tisztálkodási célra használható-e a szennyezett víz a településen, ahol jelenleg teljesen szünetel a vízellátás. A kormánymegbízott elmondta azt is, hogy az ügyben a mai napon ismeretlen tettes ellen feljelentéssel él a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Abasár polgármestere, dr. Lénártné Benei Anikó hétfőn délelőtt jelezte, hogy a helyi vízszolgáltató, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. a település vízellátását biztosító kutakban a vizsgálatok során szerves mikroszennyező anyagok jelenlétét mutatta ki. Az eset kivizsgálása és a helyzet megoldása érdekében a Horváth László által vezetett Heves Megyei Védelmi Bizottság azonnal egy operatív törzset hozott létre. Miután a szennyeződés mértéke meghaladta a vonatkozó rendeletben foglalt határértéket, a Hatvani Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete a községben határozatlan időre elrendelte a vezetékes vízellátás szüneteltetését és az átmeneti vízellátás biztosítását. Az abasáriakat szórólapokon és hangosbemondón már hétfő délután tájékoztatták a történtekről. A vizet biztosító lajtoskocsik, ivóvíztartályok hétfőn estétől öt helyszínen szolgálták a lakosság ellátását.

A Heves Megyei Védelmi Bizottság Egerben tartott, mai, rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón Horváth László elmondta: olyan szerves oldószereket, mint a vízben talált szén tetraklorid, triklór- és tetraklór etilek, a közeli Pipis-hegyen működő félvezető- és gépgyárban használtak a nyolcvanas évekig. Augusztusban is zajlott egy a mostanihoz hasonló mérés Abasáron, amikor ezeknek az anyagoknak a koncentrációja még alacsonyabb, határérték alatti volt, ám október elejére esetenként hatszoros növekedést tapasztaltak a vízszolgáltató szakemberei.

Dr. ifj. Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos szavai szerint az említett oldószerek rendkívül ritkán találhatók meg ivóvízben. Az abasári vízhálózatban nagy hígításban vannak jelen, de még nem tudni, hogy milyen kockázatot rejtenek magukban, ezért rendelték el a teljes vízkorlátozást. Folynak a hatósági laboratóriumi vizsgálatok.

A sajtó képviselői előtt az ÉRV Zrt. vezérigazgatója, Ritter Géza hangsúlyozta: a minimálisan 30 liter/fő/nap vízigény zavartalan biztosítása érdekében ma további 10, egyenként 1 köbméteres tartályt telepítenek Abasárra. Dr. Lénártné Benei Anikó polgármester arról beszélt, hogy a községi intézmények vezetői óránként jelzik a tapasztalataikat. A környezetvédelmi felügyelőség számára lehetőséget teremtettek az éjszakai mintavételezésre. Tájékoztatása szerint egyelőre nincs információ arról, hogy a víz fogyasztása bárkinek is okozott volna tüneteket vagy egészségkárosodást.

Horváth László a védelmi bizottság mai döntéseiről szólva kifejtette, hogy folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot a helyzetről, s természetesen állandó a kapcsolattartás Abasárral, ahol ma 18.00 órakor lakossági fórumot is tartanak. Erre az időpontra vélhetően már kiderül, hogy korlátozottan használható-e a víz. Horváth László azonnali hatállyal elrendelte a helyi hálózat teljes hatósági ellenőrzését és a környékbeli települések kútjainak vizsgálatát. A boráról híres Abasáron a még zajló szürethez szükséges többlet-vízmennyiség biztosított.

A probléma megoldását illetően a leggyorsabb alternatíva az aktív szénszűrő rendszer felszerelése lehet, ami mintegy 20 millió forintba kerül és 2-4 hétbe telik. Minden más – például új hálózat kiépítése – lassabb, drágább és bonyolultabb. A kormánymegbízott kiemelte: nagyon fontos a szennyeződés lokalizálása, ezért kéri is azok segítségét, akik annak idején az érintett üzemben dolgoztak, szolgáljanak tájékoztatással, hol voltak a hulladék- illetve veszélyes anyagtárolók. Horváth László elmondta azt is, hogy az ügyben ma ismeretlen tettes ellen feljelentéssel él a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Horváth László az elmúlt időszak eseményeinek feltárására vizsgálóbizottságot hozott létre.

Eger, 2013. október 8.