RENDHAGYÓ KIÁLLÍTÁS AZ ÉRV ZRT. SZÉKHÁZÁBAN

Ritter Géza, az ÉRV ZRt. vezérigazgatója nyitotta meg 2012. 03. 02-án, a cég székházában azt a rendhagyó tárlatot, amely dr. Kiss Miklós dédestapolcsányi állatorvos több mint 2000 darabból álló cserép- és kemyénycserép magángyűjteményéből származik.

Cégünk élen jár a társadalmi felelősségvállalásban, önként vállalt küldetésünk nemcsak üzletfilozófiánkban, hanem minden egyes cselekedetünkben tetten érhető – hangsúlyozta a megnyitó beszédében az ÉRV ZRt. első számú vezetője. Ez a rendhagyó kiállítás egy fontos eleme annak a programsorozatnak, amelyet a szolgáltatási területünkön található értékek megóvása, szélesebb nagyközönséggel való megismertetése céljából szerveztünk. 

Vallom, hogy csak úgy válhatunk az észak-magyarországi régió hiteles, piacvezető víziközmű szolgáltató cégévé, ha a minőségi szakmai tevékenységünk mellett aktívan részt vállalunk olyan kezdeményezésekben is,  mint a mai rendhagyó kiállítás létrehozása.

A társadalomért érzett felelősségünk tudatában örömmel segédkezünk a következő generáció „tanításában - nevelésében”. Amellett, hogy kiemelt figyelmet szentelünk a gyemekek szabadidejének hasznos eltöltésére, legyen az sporttevékenység, kirándulás, kulturális program, szervezett erdei iskola, vagy éppen az ivóvízkincs védelmével kapcsolatos interaktív foglalkozás, úgy éreztük, hogy az idén 50 éves cégnek mellé kell állnia eme nemes ügy mellé is.

Dr. Kiss Miklós több évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeként létrejövő páratlan cserép- keménycserép gyűjtemény ugyanis olyan kincs, amelyet kötelességünk a nagyközönség - és célzottan a fiatalok, a jövő generációja elé tárni.

Ennek jegyében őszinte örömmel nyitom meg ezt a rendhagyó kiállítást, bízva abban, hogy a kezdeményezésünkkel hozzájárulunk szülőföldünk értékeinek átörökítéséhez -  méltóan egy félévszázados cég múltjához, jelenéhez és jövőjéhez.

Dr. Kiss Miklós, a magánygyűjtemény tulajdonosa elmondta, hogy 1967-ben kezdte el gyűjteni szülőfalujában, Dédestapolcsányban a cserép-és keménycserépedényeket. Mostanára magángyűjteménye már több mint kétezer darabból áll, aminek túlnyomó többsége kerámia, s ezen belül is kőedény. Ebből mintegy 800 darab Bélapátfalván készült, a többi Hollóházán, Telkibányán, Miskolcon, Városlődön és Farkaslyukon. A kerámiák között szép számmal találhatók alföldi és gömöri cserépedények. A kiállító büszkén vallja, hogy még ma is a fülébe cseng a “drótos tótok” munkát kérő kurjongatása. Látja a nagylányos anyák elégedett arcát, amint mutogatják a dúsan díszített tulipános ládákat, vagy az egyszerűbb kivitelű szuszékokat, amelyek roskadásig telve voltak a hozománnyal.

Az ünnepélyes eseményen elhangzott, hogy bár minden tárgy egyformán kedves a számára, egy azonban különösképpen: az 1896-ban készült korsó a legbecsesebb, amely nagyapja nevét viseli. A legszebb korsója viszont 1923-ból való. A legemlékezetesebb kiállítása pedig 31 esztendeje volt a Herman Ottó Múzeumban, ahol olyan érdeklődés övezte gyűjteményét, hogy a betervezett 3 hónap helyett 9 hónapig tekinthették meg a látogatók. Reményét fejezte ki, hogy igen sokan lesznek kíváncsiak az ÉRV-ben látható tárlatára is, melynek létrejöttéért külön köszönet illeti az ÉRV menedzsmentjét és Ritter Géza vezérigazgató urat. A rendhagyó tárlat célját összegezve elmondta, hogy gyűjteménye megismertetésével a szülőföld, a gyökerek és az ősök előtt kíván tisztelegni. 

A vendégek számára a rendezvényen népdalcsokorral kedveskedett Boros Géza énekművész.

A kiállítás előre bejelentkezett iskolai csoportok számára díjmentesen látogatható 2012. 03. 23-ig a Kazincbarcika, Tardonai út 1. szám alatt található székházban.