PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNY, RAKACAI-VÍZTÁROZÓ, 2020. 09. 23.

TÉRSÉGFEJLESZTÉS, FENNTARTHATÓSÁG, EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS, SZEMLÉLETFORMÁLÁS

A többségi állami tulajdonú ÉRV. Zrt. a természet védelme, a fenntartható vízgazdálkodás és a megfelelő életminőség támogatása érdekében a kezelésében lévő Rakacai-víztározó és térsége turisztikai életének fellendítését és a társadalom széles körű szemléletformálását tűzte ki fejlesztési célul. A jövőbeli fejlesztéseket megalapozó tervezési folyamat a természeti erőforrások fokozott védelmére, megtartására, és a helyi adottságokra, értékekre, valamint a térségi igényekre épült.    

A régió meghatározó közszolgáltatójaként az ÉRV. Zrt. célja az egyedi turisztikai desztinációs igényeknek megfelelő üdülési, sportolási, rekreációs, egyben szemléletformáló, edukációs lehetőség biztosítása a térségben. A Magyar Turisztikai Ügynökség az MTÜ/ÁLT/1226-2/2019. azonosítószámú,  „A Rakacai-víztározó komplex szabadidős és öko-turisztikai fejlesztésének előkészítése” tárgyú projekt keretében támogatást nyújtott a fejlesztési cél teljeskörű előkészítéséhez. A tervezett fejlesztés eredményeképpen egy ökológiailag fenntartható, a klímaváltozásra példaértékű életmód- és szemléletmódbeli alternatívákat kínáló pilotprojekt jöhet létre, mely a nehéz gazdasági-társadalmi helyzetben lévő régióban jelentős változásokat generálhat.

A több mint egy évet felölelő tervezési szakasz projektzáró eseményén Riz Gábor miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a tervezett fejlesztések gazdasági és társadalmi jelentőségét emelte ki. Megvalósulás esetén a projekt hozzájárulhat a régió gazdaságának fellendítéséhez, munkahelykínálatának bővüléséhez, ugyanakkor mintaként szolgálhat további környezettudatos turisztikai fejlesztésekhez.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a kellően előkészített tervezés alapja lehet a jövőbeli térségfejlesztésnek, melynek köszönhetően az érintett terület vonzereje túlmutathat a kistérség határain, egyben ösztönözheti a családok helyben maradását is. A tervezés során fő szempont volt, hogy lehetőséget teremtsen négyévszakos, nívós, családbarát programoknak.

Lőrinc Ákos, az ÉRV. Zrt. vezérigazgatója „Feltöltődés természetesen, a természetben, generációkon át” című előadásában kitért arra, hogy az ÉRV. Zrt. társadalmi felelősségvállalásából fakadóan a projekt prioritásként kezeli az élővilág és a víz védelmét, a környezet- és egészségtudatos szemléletformálást, illetve az ökológiai központú oktatási-nevelési tevékenységet. Számos kulturális, élménypedagógiai, sport és rekreációs lehetőséget biztosít több nemzedék számára.

A tervezett műszaki fejlesztésekről Hudák József, az ÉRV. Zrt. Keleti Üzemmérnökségének vezetője tartott prezentációt. A projekt műszaki tartalmának bemutatása során külön kitért a szárazföldi, parti, illetve a Rakacai-víztározón elhelyezendő úszó létesítmények, valamint az út- és közműépítés tervezésére.

A projektzáró rendezvényen résztvevők számára látványtervek formájában mutatták be többek között a kialakítandó strandot és a kapcsolódó kiszolgáló létesítményeket, kuriózumként emelték ki az úszó éttermet, az úszó színpadot, az úszó és parti passzív házakat. Mindezek mellett szó volt a sportot, mozgást kedvelők részére kialakítandó séta- és kerékpárútról, a sportközpontról, valamint a horgászok számára kialakítandó horgászhelyekről, csónakkikötőkről is. A prezentációt követően az érintettek reményüket fejezték ki, hogy megvalósítás esetén a fejlesztések a lakosság megelégedésére szolgálnak majd.

Az ÉRV. Zrt. fő törekvése, hogy az előkészítést követően, a tervek megvalósításával, a társadalom szerves részeként felelősségteljesen járulhasson hozzá a térség fejlődéséhez.

INFOBLOKK:

Kedvezményezett: ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. Támogató: Magyar Turisztikai Ügynökség.
A támogatás célja: A Rakacai-víztározó komplex szabadidős és öko-turisztikai fejlesztésének előkészítése.
A projekt azonosító száma: MTÜ/ÁLT/1226-2/2019. A támogatás összege: 149 402 000 Ft, a támogatás intenzitása: 100 %-os.
A támogatott tevékenység szakmai megvalósulásának időszaka: 2019. 06. 01 - 2020. 09. 30.
Megvalósulási hely: Rakacai-víztározó és térsége. További információ: www.ervzrt.hu

Kapcsolódó dokumentumok