„Ózd városi ivóvíz-ellátási infrastruktúra és elosztási rendszer fejlesztése és fenntartható irányítása”

A projekt záró rendezvényét 2017. 05. 25-én tartották Ózdon.

A fejlesztés Ózd Város Önkormányzata, a Svájci Alap, Magyarország Kormánya és az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság együttműködésével valósulhatott meg.

Ózd Város Önkormányzata 2013-ban a Svájci–Magyar Együttműködési program keretében, társfinanszírozással sikeresen támogatást nyert az ivóvízhálózatának és létesítményeinek fejlesztésére. A projekt összköltsége meghaladja a 2 milliárd forintot, a rekonstrukció finanszírozására Ózd 100%-os támogatásban részesült. A megvalósítás költségeihez 85%-ban a svájci állam járult hozzá, a fennmaradó 15%-hoz pedig a Belügyminisztérium által biztosított önerő-alaptámogatás nyújtott fedezetet.

A projekt első üteme 2013. december 18-án indult.  Ennek során – 20 utcában – több mint 4 kilométer új vezeték épült, és több mint 28 kilométer vezetékrekonstrukcióra került sor. A munkálatok alatt 12 darab nyomásfokozó teljes építészeti és gépészeti felújítása történt meg, továbbá egy kétszer 500 köbméteres víztároló medence létesült. A rekonstrukció folyamán 20 új mérőpontot építettek ki.

A projekt második üteme 2016. december 28-án vette kezdetét. Ennek keretében – 3 utcában – 400 méter új vezeték építése valósult meg, és közel 11 kilométer vezetékrekonstrukció történt. A munkálatok során 4 víztároló medence építészeti felújítását valósították meg, továbbá megújult a diszpécserközpont és korszerűsítették az üzemirányító rendszert is.

A sikeres projektzárás időpontja 2017. május 31. volt, a teljes bruttó költség 2.365 millió forintot tett ki.

Kapcsolódó dokumentumok