ÓVJUK VÍZKÉSZLETÜNKET - A KULCS MAGAZIN JUBILEUMI SZÁMÁBAN VALÓ MEGJELENÉS

Gondolatok a 2017. évi Víz Világnap és Társaságunk jubileumi évének kapcsán

A víz az élet forrása, észrevétlenül része mindennapi életünknek. Bolygónk több mint 70%-át víz borítja, ám ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Erre az 1%-ra közel 7 milliárdan vagyunk. Sajnálatos, hogy a Földön ma több mint egymilliárd szomjazó ember él, és több mint kétmilliárdan nélkülözik a tiszta vizet a mindennapi mosakodáshoz, főzéshez.

Az idén 55 éves Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság figyelmének középpontjában a kiváló színvonalú víziközmű-szolgáltatás mellett mindig is kitüntetett helyet foglalt el a vízbázis védelme, megőrzése, a lakosság zavartalan ellátása érdekében. A vízmű nap mint nap arra törekszik, hogy a környezetet kímélve a lehető legjobb minőségű ivóvizet szolgáltassa fogyasztói számára.

Társaságunk mára már 4 megyében (B.-A.-Z., Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar) több mint 700 000 ember egészséges ivóvízzel való ellátásáról gondoskodik. Az ország egyetlen szolgáltatójaként 6 felszíni víztározót üzemeltetünk, melyek a területükön kialakított 9 regionális vízműrendszer összekapcsolásával lehetővé teszik a biztonságos szolgáltatást. A kitermelt ivóvizet felhasználóinkhoz eljuttató hálózatunk meghaladja az 5 000 km-t, mely az országhatár hosszának több mint kétszerese.

Az ivóvíz megfelelő mennyiségben és minőségben való mindennapi biztosítása az egyik legfontosabb közszolgáltatás, amely a jövőben még inkább fel fog értékelődni. Talán az egyetlen olyan szolgáltatás, amelyet minden állampolgár valamilyen formában igénybe vesz. Ivóvíz nélkül nincs élet! A tiszta víz egészségünk fenntartásának egyik alapfeltétele és a gazdasági fejlődés egyik alappillére.

Társaságunknak éppen ezért elsődleges céljai közé tartozik a vízbázisok védelme. A fenntartható víziközmű-szolgáltatás csak úgy biztosítható, ha a jövőben is rendelkezni fogunk édesvizet biztosító felszíni, illetve felszín alatti vízkivételi helyekkel.

Szintén nélkülözhetetlen szolgáltatás a szennyvíz elvezetése és megtisztítása. Környezetünk védelme és a víz körforgásának fenntartása érdekében elengedhetetlen a szennyvizek gondos kezelése, melyre az idei Víz Világnapi jelmondat is felhívja a figyelmet: „Szennyvizek? Tiszta vizet!”

Mindezek mellett a felhasználóknak a legfontosabb, hogy a szolgáltatási terület valamennyi pontján - legyen szó nagyvárosról, vagy kisebb településről - folyamatos és megbízható szolgáltatást vehessenek igénybe, optimális áron.

A biztonságos és költséghatékony szolgáltatás kulcspillére a műszaki és technológiai színvonal fenntartása. Több világszínvonalú technológia bevezetésével büszkélkedhetünk, melyek az ivóvíz megfelelő minőségét garantálják. A Társaság területén szolgáltatott víz rendszeres és szigorú ellenőrzését a cég kiválóan felszerelt laboratóriumaiban végzik, melyek garanciát jelentenek minden fogyasztó számára.

Társaságunk közel 3 500 km szennyvízhálózatot üzemeltet, és minden szennyvíztisztító telepén korszerű szennyvíztisztítást alkalmaz. Létrehoztuk a térség első szennyvíziszap-komposztálóját Kazincbarcika-Berentén, ahol bevizsgált, a műtrágya kiváltására kiválóan alkalmas Biomass ÉRV Szuperkomposztot állítunk elő.

Napjaink kulcsfontosságú kérdése a környezet és a víz védelme. Lényeges, hogy a társadalomban széles körben ismertté váljon ennek a szükségessége. Társaságunk ennek érdekében a lehető legtöbb fórumon felhívja a figyelmet arra, hogy az ivóvízkészletek végesek, azokkal tudatosan kell gazdálkodni, és apró odafigyeléssel nagymértékű megtakarításokat lehet elérni. A lassan lebomló műanyag palackokba zárt ásványvíz helyett vezetékes ivóvíz fogyasztására sarkalljuk fogyasztóinkat. Fontosnak tartjuk a közműves szennyvízelvezető rendszerek helyes használatával kapcsolatos ismeretek átadását is, mely a környezet védelme mellett sok kellemetlenségtől óvja meg a felhasználókat és a szolgáltatót egyaránt.

Partnereinkkel kiváló együttműködést alakítunk ki és tartunk fenn, hiszen csak a kölcsönösen előnyös kapcsolatok lehetnek hosszú távon működőképesek. Mindennapi tevékenységünk során arra törekszünk, hogy megismerjük az érintett önkormányzatok, a felhasználók, valamint a beszállítók igényeit, és megpróbáljuk a lehető legjobb partneri viszonyt kialakítani minden érdekelt féllel. A gyümölcsöző együttműködést megalapozza a közel 1200 fős ÉRV-kollektíva együttes átlagos szakmai tapasztalata, mely meghaladja a szektorban tevékenyen eltöltött 17 000 évet.  A szolgáltató iránt táplált bizalmat pedig igazolja az a tény, hogy ivóvíz-szolgáltatást jelenleg közel 300 településen, míg szennyvíz-szolgáltatást több mint 200 településen végzünk.

A szolgáltatói feladatok kifogástalan ellátása mellett Társaságunk továbbra is küldetésének tekinti a víznek, mint felbecsülhetetlen értékű természeti erőforrásnak a megóvását, gondos gazdaként való hasznosítását. Hogy ezzel a kinccsel miként gazdálkodunk, hogyan védjük, mindannyiunk számára létkérdés - felhasználóként és szolgáltatóként egyaránt. Ahhoz, hogy majd a holnap poharába is tiszta vizet tudjunk önteni, felelősségteljes munkára van szükség, melyben a jövőben is elkötelezetten az élen kívánunk járni.             

A KULCS MAGAZIN JUBILEUMI SZÁMÁBAN VALÓ MEGJELENÉS LETÖLTHETŐ PDF FORMÁTUMBAN.                                                                                                       

Kapcsolódó dokumentumok