AZ ÉRV. ZRT. KÖZLEMÉNYE ÉS MAVÍZ-SAJTÓKÖZLEMÉNY

ÉRV. ZRT. KÖZLEMÉNY
Kazincbarcika, 2022. 02. 07.

A többségi állami tulajdonú, B.-A.-Z., Heves, Nógrád és Hajdú-Bihar megyében víziközmű-szolgáltatást ellátó Társaságunk által szolgáltatott ivóvíz minőségét szigorú szabályok alapján kontrolláljuk, a csapvíz optimális arányban tartalmazza a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket, így ajánljuk a fogyasztását.

A csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Akkreditált laboratóriumainkban a jogszabályoknak, a hatósági előírásoknak, valamint a vízbiztonsági követelményeknek megfelelően folyamatos, ütemezett mintavétellel monitorozzuk a hálózatba táplált víz minőségét. Az illetékes hatóságokkal egyeztetett és az általuk jóváhagyott gyakoriságban végzett ellenőrzéseink mérési adatait rendszeresen megküldjük az érintett ellenőrző szerveknek.

A csapvíz mindenki számára elérhető élelmiszer, fogyasztása nemcsak biztonságos, egészséges, de környezettudatos is.

60 ÉVES SZAKMAI TAPASZTALATTAL A FELHASZNÁLÓK SZOLGÁLATÁBAN: ÉRV. ZRT.

 

MAVÍZ SAJTÓKÖZLEMÉNY
Budapest, 2022.02.07.

A Magyar Víziközmű Szövetség az alábbiakban reagál a sajtóban megjelent csapvízzel kapcsolatos felháborító hírekre: ezúton szeretnénk megnyugtatni Magyarország lakosságát és a sajót munkatársait is, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható.

A MaVíz, a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy tagszervezeteit hatékonyan képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap.

A Szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a hétvégén megjelent rémhírt keltő közleményeket felháborítónak tartja és a hazai víziközmű szolgáltatók nevében kikéri azt, hogy mérgező lenne a csapvíz! Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak.

Ahogyan azt Nagy Edit a Szövetség főtitkára kiemelte: „Hazánkban a víziközmű szolgáltatók kockázat alapú vizsgálatot folytatnak. A kitermelési ponttól egészen a fogyasztóig - a szolgáltatói láncon keresztül - folyamatosan monitoringozzák, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni! Ide tartozik szorosan az a tény is, hogy a Hatóság is folyamatosan kontrollálja a csapvíz minőségét a fentieken felül is; tehát nem véletlenül emlegetjük hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként a csapvizet. Az ágazatban több, mint 20.000 ember dolgozik azon, hogy mindenhol megoldott legyen a kiváló minőségű csapvízzel való ellátás és a szennyvíz szakszerű elvezetése és tisztítása.

Kiemelném azt is, hogy az NNK anyagában megjelenő információk a hátrértéktől való eltéréseket mutatják. Az, hogy valami eltér a határértéktől, még nem jelenti azt, hogy mérgező! Csak egy példa: az arzén, amelynek most 10 µg/l a határértéke és 20 µg/l a megjelent anyagban néhány településen a mért érték, azért nem számít mérgezőnek, mert ennek a határértéke évekkel ezelőtt még 50 µg/l volt. Értelemszerűen: nem lehet mérgező az, ami még nemrég határérték alattinak számított!

Óriási különbség van tehát a mérgező és a határértéket meghaladó kifejezések között. Érthetetlen számomra, hogy 2022-ben még mindig megjelentetnek olyan jellegű rémhíreket, amelynek nincs alapja és mindezt csak és kizárólag azért teszik a sajtó munkatársai, hogy az olvasottságot növeljék.”

A Szövetség kéri a sajtó munkatársait, hogy a jövőben törekedjenek a hiteles tájékoztatásra és információellenőrzés nélkül ne adjanak ki olyan információkat, amelyek megtévesztőek és a lakosság félrevezetését eredményezik.


Bővebb információ: Kreitner Krisztina: kreitner.krisztina@maviz.org;+36 30 277 4886

Kapcsolódó dokumentumok