MAVÍZ-KÖZLEMÉNY

Sajtóközlemény

Budapest, 2022.01.20.

A Magyar Víziközmű Szövetség az alábbiakban reagált a sajtóban megjelent, az MTI által kiadott közleményre, amely arról szól, hogy újabb két anyagot helyezett megfigyelés alá az Európai Unió a csapvízben. A felülvizsgált direktíva célja, az ivóvízbe vetett bizalom növelése.

A Szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a közleményben megjelölt béta-ösztradiol és nonilfenol vizsgálati követelménye az ivóvíz direktíva felülvizsgálata során merült fel, tehát nem újkeletű és nem a szolgáltatott ivóvízben megjelent szennyezésre reagál, hanem az elővigyázatosság elve alapján azért szükséges, hogy esetleges megjelenésük esetén azonnal reagálhassanak a víziközmű szolgáltatók.

Szeretnénk kiemelni, hogy mérésekkel alátámasztott és megerősített tény az, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak.

A direktíva és az azt követő magyar jogszabályok alapján a víziközmű szolgáltatók kockázat alapú vizsgálatot folytatnak. A kitermelési ponttól egészen a fogyasztóig - a szolgáltatói láncon keresztül - folyamatosan monitoringozzák, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet - a direktívában megjelölt komponensekre - és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni!

Ide tartozik szorosan az a tény is, hogy a Hatóság is folyamatosan kontrollálja a csapvíz minőségét a fentieken felül is; tehát nem véletlenül emlegetjük hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként a csapvizet.

Kapcsolódva a megjelent hírekhez, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a csapvíz kiváló megoldás szomjunk oltására, hiszen többször használható kulacsban bárhová magunkkal vihetjük, újra tölthetjük. A csapvíz fogyasztása környezetbarát, ugyanis nem használunk általa sem PET palackot, sem bármi más egyszer használatos műanyagot.

Bővebb információ: Kreitner Krisztina kreitner.krisztina@maviz.org +36 1 473 0055

Kapcsolódó dokumentumok