Kiderült melyik Magyarország legfinomabb csapvize

A Csapra fel! kampány a végéhez érkezett és több mint hatezren kóstolták meg az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató csapvizét, és adták le szavazatukat az általuk legjobb ízűnek tartott folyadékra. A felmérés során kiderült, Magyarország kedvenc csapvize az ÉRV ZRt. Szilvásvárad-Szalajka-völgyi vize. A nyertes víz palackjára a korábban középiskolások számára országosan meghirdetett verseny legjobbjai által tervezett címke kerül majd.

Szilvásvárad télen
Szilvásvárad télen

A Csapra Fel! nevet viselő kampány része az I. Országos Csapvíz-kóstoló Verseny, amelynek keretében a budapesti Árkád Bevásárlóközpontban működő Aquabárban az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., Északdunántúli Vízmű Zrt., Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt.,  Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.) vízbázisaiból kiválasztott 15 féle vizet kóstolhattunk meg. Több mint 6000-en kóstolták a regionális víziközmű szolgáltató vizeit és a leadott szavazatok alapján Magyarországnak a Szilvásvárad-Szalakja-völgyi vize ízlett a legjobban.

A statisztikai felmérések alapján egy átlagos felnőtt napi 1,5-2 liter vizet fogyaszt, illetve a leadott szavazatok szerint a szénsavmentes-ásványvizet és a csapvizet részesítik előnyben.

Az esemény kiemelt célcsoportját képező diákok pedig egy országos pályázat keretében tervezhetik meg a nyertes víz palackjának címkéjét, amit a www.csaprafel.hu weboldalon tölthetnek fel a pályázók.

Szilvásvárad-Szalajka-völgy

Magyarországon, a Bükk-hegység egyik legkiesebb természeti szépsége a Szilvásvárad Szalajka-völgy, mely méltán híres a kitűnő ízű pisztrángjairól, de közel hasonló népszerűségnek örvend a halak életfeltételeit biztosító Szalajka-patak kiváló zamatú vize is.

A Völgy tiszta forrású vizei kapcsán megemlítendő a Szikla- és a Szökevényforrás, valamint a folyásközben található Fátyol-vízesés is, hiszen a völgybe látogató Európa egyik legszebb természeti képződményeit csodálhatja bennük.

Az ÉRV ZRt. üzemeltetésében ezen vízforrásokból történik a környező települések ivóvízellátása. A természetes vízminőség megőrzése céljából 2011 októberében megvalósult egy 3 000 m3/nap kapacitású, membrán technológiát alkalmazó ultraszűrő, amely folyamatosan biztosítja az európai szabványoknak megfelelő, egészséges ivóvizet.

A vízmű nyersvizét a Szalajka-patak biztosítja, a Szalajka forrás a vízesés felett a Bükk-fennsíki mészkő és az agyagpala határán fakad. Míg a Szikla-forrás a „Kis-tó” felett a völgytengelyre merőleges csapású, meredek dőlésű, alsó triász mészkőből ered, a Szökevény-források (Rejtett-forrás) a Szikla-forrás előtti Kis-tó alján, a nyelvként benyúló alsó triász mészkőből fakadnak.