"KARÁCSONYI ÉRINTÉS" AZ ÉRV ZRT. SZÉKHÁZÁBAN

Különleges találkozás, amikor az emberi élet éltető elemét, az ivóvizet gondozók és a gobelinezés művészi élményét nyújtók találkoznak egy kiállítás ürügyén. Ilyen kivételes alkalomra adott lehetőséget az ÉRV ZRt. központjában, 2012. december 3-án megnyitott „Karácsonyi érintés” című tárlat.

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre kiállításának ünnepélyes megnyitója az Építők Úti Tagóvoda Mókus csoportjának „Girbe-görbe fenyőfácska” című műsorával kezdődött.

A hangulatos karácsonyi darabot követően, a házigazda ÉRV ZRt. képviseletében Molnár Attila műszaki igazgató - a cég társadalmi felelősségvállalását hangsúlyozva - kitért a hagyományok ápolásának, az értékek nagyközönség számára történő bemutatásának fontosságára. A cég munkatársai mellett, a kiállítás megtekintésére invitálta a város lakosságát, egyben a cég vezetősége nevében gratulációját fejezte ki a színvonalas tárlat kiállítóinak.

A program folytatásaként Kissné Király Piroska, a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének vezetője mutatta be a három évvel ezelőtt alakult csoportot. Bevezetőjében hangsúlyozta a kör tagjai által készített alkotások egyediségét, saját tervezését, majd személyes tapasztalataikból merítve aláhúzta a kézimunkázással kapcsolatos bölcselet igazságát, mely szerint a lelki béke megvalósításának egyik lehetséges eszköze a gobelin öltögetés.

 „Több, nagysikerű kiállítás van már mögöttünk. Egy héttel ezelőtt még Miskolcon mutatkoztunk be, most Kazincbarcikán állítunk ki, de pár nap múlva újra Miskolc vár bennünket. Mi a titkunk? Felfedeztük a kézimunka nyújtotta szépséget, mely más, mint a zene, a vers vagy a művészeteké, de ugyanúgy felold, nemesít. Felismertük az alkotás szemet gyönyörködtető, mesteri kezeket igénylő technikájában rejlő örömöt. Az ÉRV székházában kiállított ékszerdobozok és miniatűr ékszerek nagyszerűsége is abban rejlik, hogy az anyag és a kéz kapcsolatát megőrizték.” – összegezte a tárlatvezetéskor a tevékenységük bemutatását a szakkörvezető.

A kiállítás nyitvatartási ideje alatt sok érdeklődő tekintette meg a tárlatot, a Vendégkönyvből szemezgetett elismerő szavak tanúsága szerint mindannyiukra hatott a „Karácsonyi érintés” varázsa.

„Egyedi ízlés szerint alkotnak, amelyeket a kor és az igények követelményei szerint készítenek el. Mind az ékszereik és az ékszerdobozaik újszerűek és változatosak.”

„Meghitt és csodálatos a kiállítás! A legkisebb dobozuk is egy kis műalkotás.”

„A kiállítás megtekintése kapcsán megfogott a gobelinkörösök hitvallása: A fonal formálja a szemet, a gobelinezés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket.”