HÁROM MEGYE GYŐZTES KÖZÉPISKOLÁS CSOPORTJAI EGYÜTT ÜNNEPELTÉK A VÍZ VILÁGNAPJÁT LÁZBÉRCEN

A tavaly nagy sikerrel, a régió középiskoláinak részvételével elindított vetélkedősorozat idén továbbfejlesztett formában folytatódott. Az ÉRV által a legnépszerűbb közösségi oldalra fejlesztett alkalmazások segítségével, három fordulóból álló játék után kerültek kiválasztásra azok a 10 fős csapatok, akik a Lázbérci víztározónál mérhették össze tudásukat a vízről.

Fél évszázados sikeres működésére tekint vissza az ÉRV

Víz világnapi vetélkedővel vette kezdetét az Északmagyarországi Regionális Vízművek fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi programsorozat. A lázbérci víztározónál a régióból összegyűlt mintegy 70 középiskolás diák számára, az ENSZ által megfogalmazott ’víz és élelmiszerbiztonság’ téma köré szervezték a programokat.

Az ÉRV Víz világnapi játékának lázbérci döntőjébe az előzetes on-line vetélkedőre nevezett közel 50 csapat közül 7 csoport jutott be B.-A.-Z., Heves és Nógrád megyéből.

A döntőbe jutott csapatok: a mezőkövesdi Széchenyi István Szakközépiskola tanulói; a sárospataki Vay Miklós Szakközépiskolát képviselő diákcsoport; 2 csapat a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumból, Kazincbarcikáról; az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola tanulóinak 2 csoportja, Egerből; a kazincbarcikai Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai.

A fiatalok érkezését és regisztrációját követően a menedzsment tagjai üdvözölték a víztározóhoz érkező csoportokat és a kísérő pedagógusokat, megköszönve az egyhónapos on-line játék során nyújtott kimagasló teljesítményeket, illetve további versengésre ösztönözve a tanulókat a Víz világnapja tiszteletére megrendezett lázbérci döntőn.

Az ÉRV archívumába szánt közös fotó elkészülte után a diákcsoportok bemutatkozása következett. A fiatalok kreativitásának, ötletességének, humorérzékének köszönhetően igazán vidám, egyben felemelő gondolatokkal tisztelegtek a diákok a környezetet féltő és óvó közösségek, az oktató-nevelő munkát küldetésének tekintő középiskolák és a társadalomért, az egészséges ivóvíz megóvásáért felelősséget vállaló szervezetek és intézmények, köztük az Északmagyarországi Regionális Vízművek előtt.

A program szervezői ezt követően - ismerkedő játék gyanánt - vegyes diákcsoportokat kialakítva óriás puzzle kirakásával, valamint víz és élelmiszerbiztonság tematikájú workshopon való részvétellel indították útjára a versengést, ugyanis „Merítkezz meg a víz világában!"- címmel interaktív kiselőadásokkal egybekötött, rendhagyó üzemlátogatásnak lehettek részesei az érdeklődő középiskolások.

Lippai Péter, a Technológiai és Környezetvédelmi Osztály megbízott osztályvezetője a Lázbérci víztározó előtt tartott rendkívül informatív előadást érdekfeszítő természetvédelmi és környezetvédelmi témákról, szó volt többek között a víztározó funkciójáról, a fogyasztók vízellátásában és az árvízi védekjezésben betöltött szerepéről, a 2010-es árvízről, a cég környezetvédelmi tevékenységeiről is.

Ezt követően Debreceni Lászlónak, a Műszaki Divízió vezetőjének kíséretében a részvevők a Lázbérci Vízműhöz érkeztek, ahol Kakszi Klára divízióvezető asszony fogadta őket. 

A vízmű első számú vezetője hasznos ismeretekkel szolgált a vízmű történetéről, a feladatairól, a technológiai hátteréről, a viztísztítás terén elért eredményeiről, kitérve a vízműben alkalmazott Zenon membránszűrő különlegességére.

Bárány István beruházási és fejlesztési főmérnök úr a vízmű bejárata előtt tartott előadásában megdöbbentő, egyben figyelemfelkeltő adatokkal hívta fel a hallgatók figyelmét természeti kincsünkre, az egészséges ivóvízre, illetve kiemelte a cég vízbázisvédelemmel kapcsolatos eredményeit, erőfeszítéseit.

Kakszi Klára, a vízműben tett körséta és a berendezésekhez fűzött információk nyújtása után a látogatókat Kondor Éva kolléganőnkhöz, a Vízminőség-ellenőrzési Osztály vezetőjéhez kísérte, aki PPt-s vetítés segítségével, a fiatalok nyelvén igyekezett bepillantást nyújtani a szakma rejtelmeibe.

A rendhagyó üzemlátogatás alatt végig gondosan, kitartóan jegyzetelő és rengeteg információt elraktározó diákokat ezt követően a szervezők egy közös lázbérci zenés mozgás segítségével igyekeztek felfrissíteni és felkészíteni a mindent eldöntő: "Víz szeretlek" játékra.

A játékmester által irányított izgalmas vetélkedő során adhattak számot a diákok a nap folyamán hallott hasznos ismeretekből.

Mialatt a középiskolások a szabadban elfogyasztották a jól megérdemelt, finom, meleg ebédet, addig a szakmai zsűri értékelése alapján összeállt a 2012-es év ÉRV Víz világnapi játékának nyertes listája.

A feledhetelen Víz világnapi program Ritter Géza vezérigazgató zárszavával, a játék eredményhirdetésével, a jutalmak, az ajándékok és az ÉRV- vándorcsepp ünnepélyes kiosztásával zárult. 

A győztes középiskolás csoportok és nyereményük:

1. helyezett: Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola, Eger – Közvíz csapat/ a csapat tagjai és a felkészítő tanár az ÉRV ZRt. vendégeiként egy hosszú hétvégét tölthetnek el a festői környezetben található Lázbérci víztározónál.

 2.    helyezett: Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika – Skywater csapat/ a csapat tagjai és a felkészítő tanár nyereménye: az ÉRV ZRt. vendégeiként egy egynapos kirándulás a Szilvásváradi Vízmű telepére.

3.    helyezett: Vay Miklós Szakképző Iskola, Sárospatak – A csapat és a felkészítő tanár az ÉRV ZRt. által összeállított ajándékcsomagban részesült.

„Ezen a napon egy kicsit megállunk és visszatekintünk eddigi eredményeinkre, sikereinkre. Büszkék vagyunk rá, hogy 620 ezer fogyasztó számára biztosítunk minden nap egészséges ivóvizet, és jelenleg több mint 200 településen végzünk víziközmű-szolgáltatást. A több mint félmillió fogyasztónk elégedettségét leginkább a szolgáltatásunk színvonala határozza meg, ezért az ivóvíz minőségének jogszabályok szerinti biztosítása érdekében vízbázisainkat fokozottan védjük és technológiánkat folyamatosan fejlesztjük.

Vízbázisaink védelme érdekében pályáztunk például a Kács és Sály településeken üzemeltetett vízművek sérülékeny vízbázisainak diagnosztikai vizsgálatára. A technológiai fejlesztések keretében a Lázbérci Vízművünkben olyan szűrőrendszert építettünk ki, amely alkalmazásának köszönhetően, a vegyszerfelhasználás csökkentése mellett, az előírtnál is jobb minőségű vizet garantálunk a fogyasztóinknak. Szintén membrántechnológia kiépítése történt meg a Szilvásváradi Vízművünkben is.

Célunk továbbá, hogy minden felszíni vizes technológiánál beépüljön az aktívszén-szűrés a tisztítási folyamatba. A Lázbérci, a Hasznosi és a Mihálygergei Vízműveink után, 2010-ben a Csórréti Vízműben is befejeződtek a kivitelezési és üzembe helyezési munkák, így ebben a régióban is megkezdődhetett a fejlettebb technológiával történő víztisztítás.

A technológiai fejlesztés mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a rendszeres vízminőség-ellenőrzésre is, ezért az akkreditált laboratóriumunkban ütemezett mintavétellel folyamatosan ellenőrizzük ivóvízbázisaink minőségi állapotát, az ivóvíz- és szennyvíztisztító telepek tisztítási technológiáját. Valljuk ugyanis, hogy a társadalom szerves részeként felelősséggel tartozunk nemcsak a fogyasztóink egészségéért, hanem a minket körülvevő környezet és az éltető ivóvíz megóvásáért is.”- összegezte a cég küldetését Ritter Géza, az ÉRV vezérigazgatója.