FÖLD NAPJA

FÉLÉVSZÁZADA A VILÁG LEGNAGYOBB KÖRNYEZETVÉDELMI ESEMÉNYE: A FÖLD NAPJA

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez az 50 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű esemény világszerte fontos változásokat hozott a környezetvédelemben.  A Föld, a Levegő és a Vizek megóvására új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

A FÖLD NAPJA ÖNSZERVEZŐDŐ, CSELEKVŐ ÜNNEP, AMELY MINDANNYIUNK JÖVŐJÉRŐL SZÓL

Mit tehetünk mi? Sokat!  Zöldíthetjük környezetünket, fákat ültethetünk, haszonnövényeket termeszthetünk, komposztálhatunk, nem szemetelünk, megpróbálhatjuk minimálisra csökkenteni a műanyag-felhasználásunkat, és ihatunk jó minőségű, egészséges csapvizet, a palackozott ásványvizek helyett. Ha így teszünk, ezzel megajándékozzuk a környezetünket, egészségünket és nem utolsó sorban a pénztárcánkat is!

LÉTÜNK ALAPJA AZ ÉLŐVILÁG VÁLTOZATOSSÁGÁNAK MEGŐRZÉSE. A FÖLD NAPJÁNAK KIEMELT TÉMÁJA A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG MEGŐRZÉSE

Ám ebben az évben, ez a nap is más…Az egész világon végigsöprő koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel az életünket. A természet eddig is számos világos jelzést küldött az embereknek: ez így nem mehet tovább! Az emberiség egyszerűen túl nagy nyomást helyezett már a természetre, és még mindig nem vettük észre, hogy amikor nem figyelünk oda a bolygóra, akkor valójában magunkra nem figyelünk oda. Nem választhatjuk el egymástól az egészségügyi és a környezetvédelmi kérdéseket. Létezésünk a klímától és a többi organizmustól függ, akikkel osztozunk ezen a bolygón.

AZ ÉRV. ZRT. A MŰKÖDÉSI POLITIKÁJÁVAL ÖSSZHANGBAN FOLYAMATOSAN VIZSGÁLJA TEVÉKENYSÉGEINEK A KÖRNYEZETTERHELŐ HATÁSAIT

Társaságunk igyekszik a fajlagos energiafelhasználást optimalizálni és törekszik a környezeti ártalmak megelőzésére. A vonatkozó törvényi, jogszabályi követelmények betartása alapkövetelményt jelent számunkra. Az ivóvízbázisaink megóvásával, az ivóvíztisztítás folyamatainak fejlesztésével, a környezet terhelése nélkül kitűnő minőségű vizet biztosítunk fogyasztóinknak. Szennyvíztisztítási technológiánkat folyamatosan optimalizáljuk és fejlesztjük, hogy a kibocsátott tisztított szennyvízben lévő anyagok a befogadók ökoszisztémáját, az elérhető legjobb technika alkalmazásával a legkisebb mértékben terheljék.

 A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDEK MUNKÁJÁT A FENNTARTHATÓSÁG ELVÉRE ALAPOZZUK

Az ÉRV. Zrt. valamennyi munkavállalójának a felelőssége, hogy támogassa a cég környezetvédelmi szemléletét a telephelyeinken túl, a mindennapi életben is. A korábbi években több alkalommal zöldített a kollektíva a Föld napjához köthetően. Fákat, virágokat ültettünk különböző helyszíneken, önkéntes munkában szépítgettük telephelyinket, részt vettünk civil kezdeményezésű országos és helyi szemétszedő akciókban. Lelkes munkatársaink időről időre örömmel kapcsolódnak minden környezetvédelmi akcióhoz, különös tekintettel a vízbázisaink megóvására irányuló aktivitásokhoz. A jelenlegi helyzetben a szervezett környezetvédelmi tevékenységek elmaradnak, de az alapszemlélet és a Társaság környezetvédelmi politikája változatlan. Vigyázzunk magunkra, egymásra, a közvetlen környezetünkre és a bolygónkra! Összefogva, felelős gondolkodással és tettekkel megmenthetjük a Földet!

 

Kapcsolódó dokumentumok