ÉRV-S VÍZ VILÁGNAPI PÁLYÁZATOK EREDMÉNYHIRDETÉSE A FÖLD NAPJÁN

A VILÁG LEGNAGYOBB KÖRNYEZETVÉDELMI DÁTUMA: ÁPRILIS 22.

Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól: „Egy nap a holnapért, a klímáért!”
(http://fna.hu/afoldnapja)

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet az 51. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.

Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. Sebezhetőségünkre a koronavírus is figyelmeztetett.

A tavalyi évhez hasonlóan idén sem tudunk az előző évek gyakorlatával, közösségben, tevőlegesen megemlékezni a Föld napjáról, ismét a digitális térben hívják fel a világ környezetvédő szervezetei a figyelmet az éghajlatváltozásra, a környezetszennyezésre, a túlfogyasztásra, a levegő és a vizek megóvására.

Sajnos ma már nincs a Földnek olyan része, ahol ne lehetne a környezetszennyezést kimutatni. Közös érdekünk és felelősségünk, hogy védjük Földünket, a jövőnkért!

Mit is takar a környezetvédelem?

Olyan céltudatos, szervezett, intézményesített emberi (társadalmi) tevékenység, amelynek célja az ember ipari, mezőgazdasági, bányászati tevékenységéből származó káros következmények kiküszöbölése és megelőzése az élővilág és az ember károsodás nélküli fennmaradásának érdekében.” (Környezet- és Természetvédelmi Lexikon, Akadémiai Kiadó, 2002)

Társaságunk a minőségi alapszolgáltatások fenntartható ellátása mellett elkötelezett természet- és környezetvédő. A tematikus világnapokhoz kapcsolódva és azokon túl is, a Kollektíva rendszeresen szépíti, zöldíti, óvja környezetét, és kiemelt figyelmet fordít a vízbázisok védelmére.

Társadalmi felelősségvállalás, szemléletformálás

Mindezek mellett, az ÉRV. Zrt. a társadalmi felelősségvállalás szinte valamennyi területén képviselteti magát, kezdve a humanitárius segítségnyújtástól, a felnövekvő generáció folyamatos tájékoztatásáig és a szolgáltatási területén élő teljes lakosság szemléletének formálásáig. Ennek jegyében Társaságunk egy több éven át tartó, számos környezetvédelmi elemet tartalmazó programot indított ebben az évben, melynek célja az edukáción túl, a felelős emberi magatartás tudatosítása, a fogyasztói szokások újragondolása és a mindennapokba való beillesztése. (KEHOP-2.1.7.-19-201900024 „A tiszta víz titka"- szemléletformáló program az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. megvalósításában”)

A 2021 januárjában indult projekt keretében számos, a szolgáltatási területünkön működő általános iskolával és óvodával felvettük a kapcsolatot. Február hónapban a Vizes élőhelyek világnapjához kapcsolódóan hirdettünk rajzversenyt a Rakaca-völgyi víztározó szomszédságában található szalonnai általános iskolások körében, mely által Társaságunk képet kapott arról, hogy milyennek látják az ott élő diákok a Rakaca-völgyi víztározó természeti környezetét, élővilágát, hangsúlyt fektetve az ott fészkelő vízimadarak bemutatására.

Március hónapban, a Víz világnapjához kapcsolódóan, a tankerületek bevonásával, szolgáltatási területünk mindhárom megyéjének oktatási intézményeibe eljuttattuk az újabb pályázati felhívásunkat. Ezúttal „A víz érték! Becsüld meg!” címmel hirdettünk fotó- és rajzpályázatot, valamint Kollégáink gyermekei, unokái körében dal-, logótervező, kisfilmkészítő pályázatot. Nagy örömünkre a felhívásokra közel háromszáz pályamű érkezett Társaságunkhoz.

A világjárvány, a tavalyi évhez hasonlóan, ezúttal is nagyban befolyásolta a pályáztatási, alkotói, leadási körülményeket, így meghosszabbított határidővel az eredményhirdetésre a Föld napján, április 22-én került sor.

A beérkezett alkotásokat látva elmondhatjuk, hogy a gyermekek, fiatalok körében már jól mérhető a pedagógusok környezet- és természetvédelmi elkötelezettsége, amely összhangban van az illetékes hatóságok, szervezetek és a társadalom szerves részeként működő cégek, többek között az ÉRV. Zrt. szemléletformáló tevékenységével.

A remek alkotásokból, a teljesség igénye nélkül, ízelítőül itt található egy kis válogatás, a zsűrizés alapján a Víz világnapi felhívás díjazottjainak szeretettel és elismeréssel gratulálunk!

ÓVODÁS KORCSOPORT – RAJZPÁLYÁZAT:

1. HELYEZETT: Labbancz Levente, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Napsugár Tagóvoda óvodása,
2. HELYEZETT: Pető Máté Mihály, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Mesevár Tagóvoda óvodása,
3. HELYEZETT: Rémiás Tímea, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Székhely Óvoda óvodása.

ALSÓ TAGOZAT – RAJZPÁLYÁZAT:

1. HELYEZETT: Majoros Nóra, a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola, Dózsa György Tagiskola tanulója,   
2. HELYEZETT: Tóth Luca, a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola, Dózsa György Tagiskola tanulója,   
3. HELYEZETT: Szabó Viktor, a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola, Dózsa György Tagiskola tanulója.

FELSŐ TAGOZAT – FOTÓPÁLYÁZAT

1. HELYEZETT: Ládi Krisztián, a tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója,      
2. HELYEZETT: Mede Csenger, az ózdi Vasvár Úti Általános Iskola tanulója,  
3. HELYZETT: Bodrogi Zsófi, a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola tanulója.

VÍZ VILÁGNAPI FELHÍVÁSRA BEÉRKEZETT EGYEDI PÁLYÁZATOK KÜLÖNDÍJASAI

- Demeter Benjámin, a ragályi Balassi Bálint Általános Iskola tanulója,        
- Strébeli Panna, a sajókeresztúri  Eötvös József Általános Iskola tanulója,  
- Vékony Jázmin, a salgótarjáni Gárdonyi Géza Tagiskola tanulója,
- Varga Anna, Csenge, a Szihalmi Általános Iskola tanulója,  
- Kiss Bálint, a járdánházi IV. Béla Általános Iskola tanulója,    
- Tímár Levente, az Aggteleki Általános Iskola tanulója,  
- Léner Gerda Marianna és Tímár Gyöngyvér, az Aggteleki Általános Iskola tanulói.

Ezúton is köszönjük a partner tankerületi központok, az oktatási-nevelési intézmények, a felkészítő pedagógusok, a támogató szülők, valamint a gyermekek, fiatalok munkáját! Az okleveleket és a nyereményeket további egyeztetést követően fogjuk eljuttatni a díjazottak számára.

„A tiszta víz titka” című projekt további számos érdekes programot, felhívást, játékot tartogat még, az ÉRV. Zrt. a jövőben is számít az együttműködésre.

ÉS MIT TEHETÜNK MÉG A MINDENNAPOKBAN A FÖLD VÉDELMÉÉRT? 

Egyénenként is nagyon sokat! Többek között zöldítsük környezetünket, ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, éheztessük a kukát, váltsunk környezetbarát szerekre, fogyasszunk friss hazait, igyunk csapvizet, számoljunk le a PET-palackokkal!  

Ezek a cselekedetek már egyenként is apró ajándékok a Földnek!

Bolygónk megóvása közös ügyünk. Cselekedeteinkkel, magatartásunkkal mutassunk példát a környezetünkben élőknek és a következő generációnak, hiszen nem kisebb a tét, mint utódaink jövője!

 

 

Kapcsolódó dokumentumok