FIATALOKKAL A VÍZ VÉDELMÉÉRT

Vízkincsünk megóvása napjainkra egyre fontosabbá válik, jövője pedig a felnövekvő nemzedék kezében van. Ez a felismerés hívta életre az ÉRV ZRt. fiatalokat célzó kezdeményezését, a Vízstaféta elnevezésű rendezvénysorozatot is, amelyet a vállalat társadalmi felelősségvállalásának keretein belül indított el.

 A program során a régió meghatározó középiskoláiban tartottak előadásokat a diákoknak arról, hogyan bánhatnak vízkincsünkkel környezettudatosan és miként befolyásolja ez a jövőjüket. Egy teszttel is próbára tehették a témával kapcsolatos tudásukat a tanulók, kiderült, hányan tudják, hogy az előrejelzések szerint 20 év múlva 40%-os vízhiánnyal kell megküzdenünk, vagy azt, hogy akár 100 liter víz is elfolyhat egy nap alatt egy csöpögő csapból.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. (ÉRV ZRt.) évek óta szívügyének tekinti a vízkészletek megóvásának kérdését. A társadalmi szerepvállalás jegyében nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vízkincs védelméhez kapcsolódó tanácsokat, tudnivalókat minél szélesebb körben ismertethessék meg, elsősorban a fiatalabb generációval. Ennek jegyében szervezték meg idén novemberben a Vízstaféta elnevezésű programsorozatukat, melynek során az észak-magyarországi régió középiskolásai számára tartottak előadásokat a témában.

„Nagyon örülök, hogy ismét egy sikeres programmal járulhattunk hozzá vizeink megóvásához, az pedig különösen megtisztelő, hogy ilyen sok intézmény volt partnerünk a kezdeményezés során. Meggyőződésem, hogy a fiatalokkal karöltve sokat tehetünk a környezetünkért, a Vízstaféta program is ezt a cél szolgálta.” –mondta el Ritter Géza, az ÉRV ZRt. vezérigazgatója.

A kezdeményezés során hat középiskola diákjai hallgathatták meg az ÉRV ZRt. szakembereinek tanácsait és útmutatását arról, hogyan takarékoskodhatnak a vízzel, miként vigyázhatnak rá a mindennapok során. A vállalat szakemberei felhívták a tanulók figyelmét arra, milyen veszélyek fenyegetik a vízkészleteket, és mit tehetnek azért, hogy környezettudatos életmóddal és egy kis figyelemmel segítsék annak fenntartását. A cég szakértői ellátogattak középiskolás diákokhoz Ózdon, Edelényben és Tiszaújvárosban, emellett tartottak előadást Mezőkövesden, Pásztón és Salgótarjánban is. Az érdeklődés minden helyszínen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a diákok egy tesztet is kitöltöttek az előadások végén, amely érdekes adatokkal és tényekkel világított rá arra, hogy a víz kincs, és fontos körültekintően bánni vele.

A rendezvény zárásaként a Lázbérci víztározó és vízmű területén december 9-én tartott sajtótájékoztatón Ritter Géza, az ÉRV ZRt. vezérigazgatója elmondta, hogy az eseménysorozat sikerére való tekintettel jövőre is folytatják a Vízstaféta elnevezésű programot, és továbbra is céljuk a felnövekvő nemzedék bevonása, segítése.

Flaskó Attiláné, az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, örülnek, hogy részt vehettek a programban, és úgy látják, sok fontos információt osztottak meg diákjaikkal az ÉRV ZRt. képviselői, amelyek nagyon hasznosak a környezettudatos életmódra való nevelésben.