EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL ÉPÜLT MINTAÉRTÉKŰ SZENNYVÍZISZAP-KOMPOSZTÁLÓT AVATTAK KAZINCBARCIKÁN

Az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program támogatásával valósult meg a térség első szennyvíziszap komposztálója, amely bevizsgált, mezőgazdaságban termésnövelő anyagként, korlátozás nélkül felhasználható terméket állít elő.

2015 decemberétől az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program támogatásával az ÉRV Zrt. a műtrágya kiváltására mezőgazdasági felhasználásra alkalmas Biomass Super ÉRV Komposztot termel a Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló. Az „ÉRV ZRt. Kazincbarcika-Berentei Térségi szennyvíziszap komposztáló” tárgyú projekt a KEOP-1.2.0/09-11-2013-0034 azonosítószámon valósult meg.

 Megnyitó beszédében Molnár Attila, az ÉRV Zrt. műszaki igazgatója a projekt fontosságát gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt méltatta.

Bánné Dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke üdvözlő beszédében kiemelte: „különösen fontos, hogy a falvaink és városaink modernizációja prioritásként jelenjen meg az önkormányzatok életében, ezeknél a folyamatoknál pedig egyre jobban figyelembe kell vennünk a természetvédelmi tényezőket is”.

Verebi Anikó projekttanácsadó részletesen ismertette a projekt indulása óta eltelt idő eseményeit.
A hálózatokba kapcsolt fogyasztók számával egyenes arányban nő a kibocsátott és a tisztító telepeken kezelt szennyvíz és ezzel együtt a szennyvíziszap mennyisége is. Az ÉRV Zrt. megvizsgálta, hogy a felhalmozódott szennyvíziszapot milyen módon tudja másodnyersanyagként hasznosítani, hiszen a megfelelően kezelt kommunális szennyvíziszap kiváló hasznosítási paraméterekkel rendelkezik. Az ÉRV. Zrt. az üzemeltetési területén található Kazincbarcikai, Putnoki, Bélapátfalvai, Szilvásváradi, Mónosbéli és Sajószentpéteri szennyvízelvezetési agglomerációkon keletkező szennyvíziszap hasznosítására a Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló megvalósítását választotta.
A komposztáló telepítési helye a Kazincbarcika Ipari út mentén fekvő Berente 575 hrsz., mintegy 12 223 m2 nagyságú terület lett.
A KEOP-1.2.0/09-11-2013-0034 azonosító számú „ÉRV ZRt. Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló” nevű projekt nettó összköltsége: 783 755 300 Ft. A támogatási nettó összeg: 744 567 353 Ft (támogatott arány: 95%). A projekt az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával valósult meg.
A Biomass Super ÉRV Komposzt a jövő évtől ömlesztve vagy 20-40 literes tasakokban lesz megvásárolható.
A térség első szennyvíziszap-komposztálója bevizsgált, mezőgazdaságban termésnövelő anyagként korlátozás nélkül felhasználható terméket, a műtrágya kiváltására alkalmas komposztot állít majd elő.
A szennyvíziszap remek komposzt alapanyag, a magas nitrogén és foszfor tartalom miatt kedvező a mezőgazdaságban való felhasználásra. A mikrobiológiai irányítású aerob komposztálási technológia használatának legfontosabb eredménye a hulladék státusz megszűnése.

Az ÉRV Zrt. telephelyeiről származó szennyvíziszap tápelem-tartalma a komposzt piacon jó értékkategóriába előrejelezhető. Az engedélyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkönyezet-védelmi Igazgatóság állította ki 10 évre. A termék egyenletes minőségét akkreditált laboratórium garantálja.
A Biomass Super ÉRV komposzt a gazdáknak számos előnyt biztosít, köztük terméstöbbletet és a termés minőségének javulását, valamint kedvező növény-egészségügyi hatást és talajszerkezet-javulást. Használata gazdaságos és biztonságos.

A projekt megvalósítása során beszerzésre kerültek azok a gépek, eszközök, amelyek az alapanyag beérkezését követően a felhasználási helyig biztosítják a gépi anyagmozgatást, komposztálást, illetve a termék elhelyezését a mezőgazdasági területeken. Hudák József divízióvezető működés közben mutatta be a projektzáró ünnepség során a berendezéseket.

SAJTÓKÖZLEMÉNY (PDF)

Kapcsolódó dokumentumok

  • kep Formátum: pdf | Méret: -0 KB