ENGEDJE MEG MAGÁNAK!

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyében víziközmű-szolgáltatást végző Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., a szolgáltatói feladatok maradéktalan ellátása mellett évek óta folyamatosan részt vesz a környezet- és vízbázisvédelemmel kapcsolatos országos méretű kampányokban - a társadalmi szemléletformálást, edukációs tevékenységet saját akciókkal is kiegészítve.

A Társaság, ezúttal a kazincbarcikai HBH Bajor Sörházzal együttműködve, a műanyagszennyezés csökkentése és a csapvízfogyasztás népszerűsítése érdekében indított közös kampányt.

Mindannyian tudjuk, hogy az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára.

Napjainkban rengeteget hallani arról, hogy mikroműanyagok árasztanak el bennünket, azonban ha odafigyelünk és környezettudatosan cselekszünk, közösen megállíthatjuk ezt a folyamatot!

A kampánnyal a szervezők az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát szeretnék csökkenteni, ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy az ÉRV Zrt. által szolgáltatott csapvíz kiváló minőségű.

Miért ajánlja az ÉRV Zrt. a csapvizet?

Azért, mert olcsó! 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db ½ literes palackot lehet megtölteni. Egy fél literes flakont átlagosan 13 fillérből tudunk megtölteni.

Azért, mert bármikor elérhető! Hazánkban mindenhol rendelkezésre áll csapvíz, a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100%-os.

Azért, mert egészséges! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, finom szomjoltó készíthető belőle.

Azért, mert biztonságos! Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. A víziközmű-szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

Azért, mert környezetkímélő! Nincs üres palack, így még a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható palackoknál is „környezetbarátabb”.

A kampányhoz való csatlakozással az ÉRV Zrt. és a HBH Bajor Sörház közösen szeretne hozzájárulni a környezet- és a vízkincs védelméhez.

 

Tudta?

- Az emberi testet közel 70 %-ban víz alkotja, az agy 80-90%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, míg az izmok 70%-a víz.

- A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány. Már 2 % folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél. Általában 8-10 pohár víz minden nap elengedhetetlen.

- A cukros üdítőitalok vízelvonó anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak. Egy pohár kóla gyakran két pohárnyi vizet von el a szervezettől.

- A víz hiányára sokkal érzékenyebben reagál a szervezet, mint bármely szilárd étel megvonására. Étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz megvonása azonban már pár nap alatt végzetessé válhat. Szomjazás esetén a szervezet először az izomból vonja el a nélkülözhetetlen vízmennyiséget, és ez az izmok fokozott ingerlékenységével, valamint fájdalmas izomgörcsökkel járhat.

- A csapvíz fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványisó-pótlását egyaránt szolgálja, hiszen a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető nyomelemeket tartalmaz. Ilyen a kalcium, magnézium, kálium és nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor, a jód is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg a víz ízét, ami jellemző lehet településenként vagy régiónként.

- A vízvezetékek és az ivóvízhez való hozzáférés a civilizáció egyik legfontosabb vívmánya, ezért aki csapvizet fogyaszt, támogatja a helyi vízgyűjtő területek gondozását, a vízgazdálkodást és a fenntartható működést.

Kapcsolódó dokumentumok