ELFOGADTÁK A SZÁNDÉKNYILATKOZATOT

2005. október 28.-án pénteken, munkaterv szerinti ülést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A tanácskozáson részt vett Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés elnöke is. Az ülésen az előterjesztések közül az ÉRV Rt. által benyújtott ajánlat váltotta ki a legnagyobb vitát.

Az ÉRV Rt. a vízárak csökkentésére kézenfekvő megoldást ajánlott, melynek lényege, hogy a regionális vízmű közvetlenül szolgáltatná a vizet a fogyasztóknak. Az ÉRV Rt. ajánlata több okból is megfelelő lehet: csökkennének az árak, illetve a társaság garanciát vállalna az árak, maximum az infláció mértékével történő emelésére, és a Barcika Vízmű Kft-től átvett dolgozóknak is biztosítana munkahelyet.

A beadványt, a képviselő-testület ülése előtt, a Barcika Vízmű Kft. is áttekintette. Az egyeztetések során kiderült, hogy néhány önkormányzat nem akarja elfogadni az ajánlatot, pedig az ÉRV Rt. ajánlata igen kedvező. A szakemberek szerint az egyetlen nehezebben feloldható probléma, hogy a Barcika Vízmű Kft. tulajdonában lévő vonalas létesítményeken kell a vizet eljuttatni a fogyasztókhoz.

A képviselő-testület tagjai felszólalásaikkal adtak hangot véleményüknek. A városatyák nagyrészt egyetértettek abban, hogy az ÉRV Rt. által ajánlott lehetőség kedvező lenne, mind az önkormányzati intézmények, mind a lakosság számára. A vitában elhangzott feltevésekre, kérdésekre Király Bálint a város polgármestere is reagált, és leszögezte mindenképpen változtatásra, van szükség, és erre a szándéknyilatkozat elfogadása után kerülhet sor, a részletes szerződéstervezet kidolgozásával.

A képviselő-testület az előterjesztést két és fél órás vita után elfogadta, a városatyák az eredeti tervezetet 17 igen szavazattal támogatták. Az ÉRV Rt. ajánlatának elfogadásához háromoldalú szerződés kötése szükséges.
A képviselő-testület egyetértett azzal, hogy 2006. január 1-jétől Kazincbarcikán az ivóvizet bérüzemeltetési szerződés alapján az ÉRV Rt. szolgáltassa. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert a háromoldalú szerződés előkészítésére, melynek elfogadására szintén a testület jogosult.