CSŐTÖRÉS KAZINCBARCIKÁN

A diszpécserszolgálat 2010. október 6-án, 5 óra 20 perckor a folyamatirányító rendszer adatait elemezve észlelte, hogy a Kazincbarcikát ellátó borsodsziráki víztermelő-telep kiadott vízmennyisége megnövekedett, a kimenő nyomás megemelkedett, a kazincbarcikai 2000 m3tárolókapacitású medence szintjét mutató grafikon pedig meredeken elkezdett csökkenni. Ez sajnos csőtörésre utaló jel volt.

Az ügyeletes munkatársak mozgósítása a hibakeresés végett azonnal megtörtént, de 

5 óra 40 perckor lakossági bejelentést is kaptunk, amely szerint a Castelló Cukrászda 
és a Penny Áruház között az úton hömpölygött a víz. 

A város több pontjáról, elsősorban az emeletekről többen jeleztek nyomáscsökkenést, illetve vízhiányt.  A hibahelyen mintegy 500 mvízmennyiség árasztotta el a környező utakat, a gyalogosoknak és az autósoknak is kellemetlenséget okozva. A buszmegállóban nem lehetett se le, se felszállni a járművekről.  

A helyszínre érkező Kollégák a meghibásodott vezetékszakaszt kizárták, így megszűnt a tárolómedence további csökkenése.  

Ezt követően a Hálózatkarbantartási Divízió munkatársai megkezdték a feltárását, mely alapján megállapították, hogy egy kb. 40 éve lefektetett NA 400 átmérőjű öntöttvas vezeték egyik 6 m hosszú szálcsöve teljes hosszában az alsó oldalán végigrepedt.

 

A feltárást követően megkezdődött a hiba kijavítása, mely a szakszerű és hatékony munkavégzés ellenére is az esti órákig tartott. A javítás miatt forgalomelterelésre került sor, az adott útszakaszon csak az autóbuszok és a megkülönböztetett gépjárművek haladhattak keresztül. 

 A vezetékszakasz mosatása, légtelenítése és üzembevétele a csütörtöki napon fejeződött be, a terület helyreállítása pedig folyamatban van.

Ezuton is megköszönjük a lakosság megértését és türelmét az okozott kellemetlenségekért.