Biztonságossá válik Gesztely-Újharangod településrész vízellátása

A „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése” című projekt, az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése” című projekt és a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című projekt (KEHOP-2.1.11-21-2022-00008) egyik fontos mérföldköveként, a mintegy 941,5 MFt uniós támogatásból megvalósuló vízközmű-fejlesztésnek köszönhetően Újharangod településrészen többszáz lakos részére lesz biztosított a biztonságos és minőségi ivóvízellátás.

A Gesztely-Újharangod bekötőúton 2022. november 30-án megtartott sajtónyilvános projekttájékoztatón Simon István polgármester röviden ismertette a projekt szükségességét.
„A víziközmű-fejlesztés a településrészen és a térségben élők számára már nélkülözhetetlen volt. Újharangod településrész vízellátása korábban egy önálló kútból történt, amely azonban ismeretlen okból beomlott. Egy műszeres kútvizsgálat azt bizonyította, hogy a felújítás optimálisan már nem lehetséges. A kút beomlása óta Újharangodon az ÉRV. Zrt. által végzett tengelyen történő szállítással (ún. lajtos kocsival) biztosított a víz, amely évente közel ezer fordulót, és mintegy 4625 m3 víz szállítását jelentette. Hatalmas eredmény ennek a projektnek a megvalósulása, és ezúttal is köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik ebben részt vettek, külön kiemelve térségünk országgyűlési képviselőjének és az ÉRV-nek a szakmai munkáját, támogatását.”

Lőrinc Ákos, az ÉRV. Zrt. vezérigazgatója a projekt kapcsán a vízközmű-szolgáltatás és a regionális hálózatok szerepét hangsúlyozta.
A víziközmű-szolgáltatás olyan alapellátás, amelyet majdnem mindenki igénybe vesz. A megfelelő ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízelvezetés a társadalmi jólét és a gazdasági fejlődés egyik alapja. Az ÉRV. Zrt. elkötelezett a hosszú távú, minőségi szolgáltatásnyújtás mellett. A Társaság fenntarthatósági stratégiájában olyan fejlesztési feladatokat azonosított, amelyekkel reagálni tud a jelen és a jövő kihívásaira, az ellátást veszélyeztető problémák megoldásával. A szolgáltatási biztonság megteremtésének egyik lehetséges eszköze a regionális hálózatok bővítése, amelyekkel olyan térségek ellátása is megvalósulhat, ahol a helyi vízbázisok nem megfelelő minőségűek, vagy nincs kellő vízmennyiség. Az ÉRV. Zrt. üzemelteti az ország első regionális vízellátó rendszerét, és a több évtizedes tapasztalat birtokában folyamatosan épít ki újabb és újabb hálózatokat az ellátás biztonsága érdekében.”

Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes asszony, a térség országgyűlési képviselője kiemelte:
„A víz nemzeti Kincsünk, és rendkívül fontosnak tartom, hogy az itt élők biztonságosan juthassanak hozzá a tiszta ivóvízhez. Éppen ezért prioritásként kezeltem Polgármester Úrnak a két évvel ezelőtti megkeresését azzal kapcsolatban, hogy Újharangod számára biztosítsuk a regionális víziközműhálózathoz a hozzáférést.
Az elmúlt időszakban rengeteg egyeztetés történt az ÉRV Zrt.-vel, és ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, hogy ez a beruházás létrejön.
Hiszem, hogy számos útfejlesztés, teljesen új orvosi rendelőintézet kialakítása, valamint az óvodai játszótér felújítása mellett ez a beruházás az itt élők komfortérzetét és a vidék megtartó erejét tovább növeli.”

A PROJEKTRŐL:

Együttműködve az érintett térségek országgyűlési képviselőivel, illetve településvezetőivel, tudatos és kitartó előkészítő munkát követően 2022. év elején a Nemzeti Vízművek Zrt. támogatásával az ÉRV. Zrt. és az NFP Nonprofit Kft. konzorciumasikeres pályázatot nyújtott be a KEHOP-2.1.11. kódszámú, Felhívás víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására című pályázatra.
A „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése” című projekt, az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése” című projekt és a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című projekt (KEHOP-2.1.11-21-2022-00008) 2022. március 23-án támogató döntésben részesült a 1175/2022. (III.22.) Korm.határozat alapján.
Ennek értelmében mintegy 13,5 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az a komplex fejlesztési elképzelés, melynek keretében valósulhat most meg – többek között - Újharangod településrész biztonságos vízellátása is.
A támogató döntést követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által gyors ütemben megtörtént a támogatási szerződés aláírása, majd az előzetesen sikeresen lebonyolított feltételes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a tervezési folyamatok már áprilisban el is indulhattak.
A szükséges engedélyek birtokában a kivitelezésre szeptember végén kapott munkaterületet a Vállalkozó, aki mostanáig elvégezte az előkészítő munkálatokat, hogy november elejétől elindulhasson a távvezeték megépítése, a vízműtelepi kezelőépület építészeti-gépészeti felújítása, átalakítása és a víztorony komplex felújítása.
A teljes beruházásnak tervezetten 2023. 11. 30-ig kell elkészülnie, mely teljesítési határidő betartásáért, illetve a munkafeladatok magas szintű megvalósításáért a Vállalkozóval együttműködésben mindent megtesz az üzemeltető ÉRV. Zrt.
A projekt során a településrész hosszú távú, kiszámítható vízellátása céljából meg kell oldani a regionális víziközmű-rendszerrel történő csővezetékes összekötést. A beruházás keretében megépül mintegy 7152 fm D110 KPE PN16 ivóvízvezeték, 15 fm D110 KPE PN16 udvartéri vezeték és megtörténik a 24 m magas, 25 m3-es acél szerkezetű víztorony kitakarítása és felújítása.

További tájékoztatás kérhető: ÉRV. Zrt. Kommunikációs és PR Iroda (kommunikacio@ervzrt.hu).

 

Kapcsolódó dokumentumok