AZ ÉRV ZRT. IS KÉPVISELTETTE MAGÁT A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓN

Az október 8-11. között Magyarország fővárosában megrendezett nemzetközi tanácskozás, a Budapest Water Summit legfőbb törekvése volt, hogy hozzájáruljon az ENSZ 2015 utáni fenntartható fejlesztési céljainak kidolgozásához. Az esemény keretében megszervezett „Víz és szanitáció" szakkiállításon csaknem hatvan felsőoktatási intézmény, építőipari cég és közüzemi szolgáltató mutatta be környezetbarát és innovatív termékeit.

 

A kiállításon az ÉRV ZRt. is részt vett - a cég európai szintű víztisztítási technológiáinak nagyközönség előtti megismertetésével.

A négynapos konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt. A programsorozatra többek között olyan jelentős személyiségek látogattak hazánkba, mint Ban Ki-moon, ENSZ-főtitkár, Irina Bokova, az UNESCO főtitkára, Benedito Braga, a Víz Világtanács elnöke, de előadást tartott El Hassan bin Talal, Jordánia hercege ésKhaled bin Sultan, Szaúd-Arábia hercege is.2013 az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve. Az ENSZ szervezeteivel együttműködésben megvalósult őszi találkozóra a világ vezető vízügyi szakemberei, tudósai és döntéshozói érkeztek Budapestre, hogy egyeztessenek a vízkészletek megőrzésével, az egészséges ivóvíz biztosításával kapcsolatos legfőbb kérdésekben.

megvitatott főbb témakörök között szerepelt a tiszta ivóvízhez való jog, a víz folyamatos és fenntartható biztosításának kulcskérdése, a települési vízinfrastruktúra tervezése, a szennyvízkezelés, továbbá a fejlesztési és fenntartási kérdések műszaki, gazdasági, közegészségügyi és emberi jogi szempontjai. Lényeges téma volt az is, miként lehet alkalmazkodni a népességrobbanáshoz és az éghajlatváltozáshoz, milyen megoldások kínálkoznak a vízszennyezés megelőzésére, a felszín alatti vizek védelmére, a katasztrófák elleni védekezésre, a víz tározására és újrahasznosítására.

Millenáris Parkban megszervezett, az idei magyar diplomácia egyik legfontosabb eseményeként emlegetett Víz Világtalálkozó résztvevői a tanácskozás utolsó napjánnyilatkozatot fogadtak el, amelyben kiemelték: a fenntartható fejlődéshez garantálni kell a vízellátás biztonságát. A dokumentumot a négy nap tematikus ülésein, valamint a civil, a tudományos, az ifjúsági és az üzleti fórumon elhangzottak alapján állították össze, összegezve azt, mi szükséges a vízellátás megfelelő biztosításához
A magyar és külföldi cégeket is felvonultató szakmai kiállításon az ÉRV ZRt. szakemberei a Lázbércen és Szilvásváradon alkalmazott membránszűrős víztisztítási technológiának az eredményességét tárták fel az érdeklődők előtt. A szakértők kiemelték, hogy a természeti erőforrások védelme mellett, az innovatív technológiai soroknak köszönhetően a víztermelés fajlagos költsége csökkenő tendenciát mutat, az üzemi fajlagos klórfelhasználás redukálódott, a megtermelt víz zavarosságértéke minimalizálódott, valamint garantált a baktérium-, alga- és vírusmentesség. A tisztítóművek ellátási területeinek mintavételi adatai pedig alátámasztják, hogy a telepekről kiadott víz kifogásolásának aránya nullára csökkent.