ÁTADTÁK AZ ÚJ MEMBRÁNSZŰRŐKET: KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ A LÁZBÉRCI VÍZMŰ ÁLTAL ELŐÁLLÍTOTT IVÓVÍZ

Kovács Péter vízügyekért felelős helyettes államtitkár részvételével átadták az Északmagyarországi Regionális Vízművek által megvalósított technológiai fejlesztés újabb ütemében elkészült létesítményeket.

A bővítésnek köszönhetően a Lázbérci Vízmű teljes kapacitásával az előírásokat maximálisan kielégítő, jó minőségű membrán- és aktívszén-szűrt vizet szolgáltat a regionális rendszerről ellátható fogyasztók részére. Az első ütemben kialakított, Zenon Systems Kft. ZeeWeed 1000 membránokat tartalmazó technológiát, új ZeeWeed 500 membránszűrőket alkalmazó sorral bővítették.

A Lázbérci Vízmű, az 1970-ben épült Lázbérci tározóból, közel 130 ezer ember egészséges vízellátását biztosítja. A Nyugat-borsodi Szolgáltatási Divízió az Ózdi Regionális Vízmű Üzem (ÓRV) és a Hevesi Regionális Vízmű Üzem (HRV) településeit közvetlenül látja el. Vizet ad át az Észak-borsodi Szolgáltatási Divízió részére a Borsodi Regionális Vízmű Üzem (BRV) rendszerébe, valamint a Mátrai Szolgáltatási Divízió üzemeltetésében lévő - KIOP pályázat keretében megvalósult, Bükkszenterzsébetről induló vezeték segítségével – az MRV rendszeren lévő Sirok településre, valamint a 2011-ben kialakított csatlakozással Bükkszékre is.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek a vízminőség javítása érdekében, különös tekintettel az algaszámok csökkentésére, a Zenon Systems Kft. ZeeWeed 1000 membránok alkalmazása mellett döntött 2002-ben. A teljes technológia felülvizsgálatot követően, megkezdődött az utóbbi évek egyik legnagyobb fejlesztése, amelynek első üteme 2006-ban fejeződött be.

A technológia átalakítása beváltotta a reményeket, ezért a Társaság úgy határozott, hogy bővíti a 16000 m3/nap előállítására alkalmas membránszűrési rendszerét egy új, 8000 m3/napos kapacitású ZW 500-as technológiai sorral. A fejlesztés keretében megtörtént a régi Graever derítő felújítása is, valamint egy újabb homokszűrő aktívszénszűrővé alakítása és a vízmennyiségek beszabályozása a két rendszer között.

„A fejlesztés lényege: a meglévő felszíni vízkezelési technológia változott, a derítést követően a homokszűrőket membránszűrők váltják fel és azt követi az aktívszénszűrés.”- mondta Ritter Géza az ÉRV ZRt. vezérigazgatója.

„Az új szűrési technológia érdekessége, hogy a szűrés a membránszálakon kívülről befelé irányul. A víztérből a membránszálak belsejébe jutó ultraszűrt vizet, a tisztavíz szivattyú szállítja el és emeli a tisztavíz medencébe, ahonnan túlfolyással kerül a régi technológia három homokszűrőjéből kialakított, granulált aktívszén töltetű szűrőkre. Ezek feladata a szerves mikroszennyezők csökkentése, majd ezt a szokásos fertőtlenítés követi.” - tette hozzá Ritter Géza.

A megvalósult korszerű vízkezelési technológia lehetővé teszi, hogy a Lázbérci Vízmű naponta 24 000 m3, az előírásokat maximálisan kielégítő, jó minőségű membrán- és aktívszén szűrt vizet szolgáltasson Fogyasztóinak, teljes egészében biztonságosan ellátva a térség településeit, köztük a nagyvárosokat, Ózdot és Kazincbarcikát is.

     KVTV - Híradó: Összefoglaló a Lázbérci Vízmű kapacitásbővítéséről

      

     KVTV - Presszó: Stúdióbeszélgetés Ritter Géza vezérigazgatóval

     1. rész: 

     2. rész: