ÁRVÍZVÉDELEM SVÁJCI TÁMOGATÁSSAL

A Rakacai és Lázbérci víztározók környezetében élők biztonsága érdekében Szendrő város és Bánhorváti község önkormányzatai, valamint az ÉRV ZRt. – a Svájci Hozzájárulás segítségével - nagy erőkkel dolgozik azon, hogy csökkentsék az árvízi helyzetek következtében kialakuló katasztrofális elöntés kockázatát. Ma került sor az egyenként 284 millió forintos költségvetésű árvízvédelmi rekonstrukciót megvalósító két projekt nyitórendezvényére Szendrőn és Bánhorvátiban.

 A projektek 85%-os svájci támogatással, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósulnak meg. Magyarország összesen folyó áron mintegy 32,3 milliárd forintnak megfelelő svájci frank támogatásban részesül.

Talán nincs olyan ember Magyarországon, aki ne emlékezne a 2010. május-júniusában hetekig tartó esőzésekre. Az észak-magyarországi települések lakói személyesen élték át a természeti katasztrófát, mely felbecsülhetetlen mértékű károkat hagyott maguk után. A 2010 folyamán lehullott extrém mennyiségű csapadék levezetése próbára tette a tározók műtárgyait, így nyilvánvalóvá vált a felújítások szükségessége.

A Lázbérci víztározó elsődleges feladata az ivóvíz ellátás, de emellett jelentős árvízcsúcs csökkentő szerepe is van. A víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója folyamán sor kerül az árapasztó műtárgy teljes betonfelületének felújítására, a szivárgó rendszer átépítésére, valamint az üzemvíz csatorna burkolására.

A rakaca-völgyi víztározó felújítása során megvalósul a tározó támasztótöltésének, és a gáttalpnál húzódó draincsövének teljes cseréje, valamint szivárgó rendszer helyreállítása is megtörténik. A tározót olyan környezetben építették meg, melynek altalaja tározóépítésre nem volt alkalmas, azonban a mintegy 241 millió forintos svájci támogatással történő völgyzárógát-felújítással csökkenthető az időközben feltárt veszélyforrás.

A "Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai-víztározónál" című projekt nyitórendezvényén Szendrő város alpolgármestere, Tomorszki István elmondta: ”A megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, főleg, ha ilyen, a lakosság életét nagyban befolyásoló eseményekről van szó. A megelőzés alapja pedig a felkészülés. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy képesek legyünk a katasztrófákat elhárítani vagy a következményeket a leghatékonyabban felszámolni. E projekt ékes bizonyítéka ezen törekvéseinknek.”

Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, „A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” című projekt nyitórendezvényének házigazdája pedig kiemelte: „A 2010-es májusi eső arany helyett tragédiát hozott. Az újabb árvízi helyzet kialakulásának elkerülésében a víztározó kulcsszerepet játszik. A rekonstrukció minél sikeresebb véghezvitelében remek szakemberek működnek együtt. Mindenkinek nagyon hálásak vagyunk, aki tesz a projekt sikerességéért. ”

A projekteket végrehajtó önkormányzatok a rekonstrukciók során a lakosság védelme mellett nagyfokú figyelmet fordítanak a helyi növény-és állatvilág megóvására is. További céljuk a katasztrófavédelem mellett a tudatosságra és fenntarthatóságra épülő környezet kialakítása. Mindezt a kivitelezés során alkalmazni kívánt környezettudatos, ökológiai szempontokat figyelembe vevő szemlélettel, valamint az újjáépült műtárgyak gazdaságos és hosszútávon fenntartható üzemeltetésével igyekeznek elérni.