A FÖLD NAPJA: ÁPRILIS 22.

Több mint egymilliárd ember csatlakozott a 49. FÖLD NAPJÁHOZ világszerte. Tegyünk mi is az éghajlatváltozás ellen!  Minden hónapban, minden héten, minden nap…

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése, erre figyelmeztet az idei Föld napja felhívása. A fajok mára a vártnál százszor gyorsabban pusztulnak. A Földön található gerincesek populációi 58%-kal szorultak vissza 1970 óta, az édesvízi populációk pedig 81%-kal. Ha továbbra is ugyanígy használjuk a Föld erőforrásait, akkor 2020-ra már 67%-os veszteséggel számolhatunk.

MŰANYAG VILÁG?

Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag a tengerekben, mint a hal. Ne hagyjuk, hogy így legyen! Tönkreteszi bolygónkat, mérgezi ételeinket és ivóvizünket, és világszerte egyaránt károsítja az ember és a vadvilág egészségét és jóllétét.

Tények:

  • 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottunk az 1950-es évek, a műanyag elterjedésének kezdete óta. Az évente gyártott műanyag súlya közel megegyezik az egész emberiség súlyával.
  • Minden valaha gyártott és kidobott műanyag létezik még valahol, valamilyen alakban vagy formában a Földön.
  • A műanyagok 91%-a új termék, azaz nem újrahasznosítottból készül. Mivel a műanyagok többsége nem bomlik le teljesen, ezért darabjaik több száz, sőt több ezer évig velünk maradnak.
  • Naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak el csak Amerikában. Sorba rakva ez a mennyiség kétszer körbeérné a Földet.
  • Minden percben közel 2 millió tonna egyszer használatos műanyag szatyor fogy világszerte.
  • Műanyag szatyorból 100 milliárdot használnak el évente csak Amerikában. Egymáshoz kötve ennyi zacskó 773-szor körbeérné az Egyenlítő mentén a Földet.
  • Minden percben 1 millió műanyag palack fogy világszerte – és ha így folytatjuk, ez a szám eléri a félmilliárdot 2021-re! A palackoknak csak kevesebb mint a felét hasznosítják újra.
  • Évente 8 millió tonna műanyag landol az óceánokban. Mindezt műanyag szemeteszsákokba töltve a tengerpartok minden négyzetcentijére 5 teli zsákkal jutna.
  • Több mikroműanyag van az óceánokban, mint csillag a Tejúton.
  • Ha a műanyaggyártás üteme nem lankad, akkor 2050-re a műanyag szemét súlya többet nyom majd a halak súlyánál.

7 + 1 MÓDSZER, AMIVEL MI IS VÉDHETJÜK A KÖRNYEZETÜNKET A HÉTKÖZNAPOKBAN

Javítsuk az otthonunk energiahatékonyságán

Ma már sok mindent tehetünk azért, hogy minél energiatakarékosabb legyen az otthonunk. Törekedjünk arra, hogy az összes elektromos készülék ilyen környezetbarát legyen, de a nyílászárók szigetelésével, korszerűsítésével is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevesebb energiát kelljen felhasználnunk. Vagy például vásárolhatunk energiatakarékos izzókat is. Ha lehetőségünk van rá, kipróbálhatjuk a napkollektorokat is!

Vásároljunk a helyi termelőktől

Környezetbarát megoldás azonban, ha a helyi termelőktől vásároljuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. De ha van helyben olyan termelő, házi tejhez és sajthoz is hozzájuthatunk. Megspórolva ezzel a tömegtermelés és a szállítás költségeit, valamint annak környezetkárosító hatásait.

Szelektív hulladékgyűjtés

Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szemetünk legyen. A hulladékot gyűjtsük szelektív módon, és ha van rá lehetőségünk, komposztálhatjuk a szerves hulladékot. A fölösleges tárgyakat adományozzuk el. Az üzeletekben, piacokon ne kérjünk műanyag zacskókat, használjunk helyette táskákat, vászonszatyrokat vagy fonott kosarat.

Spóroljunk a vízzel

A víz jelenléte az életünkben az egyik legtermészetesebb dolog, sokszor észre sem vesszük, hogy mennyit elpazarlunk belőle. Pedig a világ vízkészletei is végesek. Legyünk tudatosan jelen, akármikor megnyitunk egy vízcsapot, és a szükséges mennyiségen felül ne folyassuk fölöslegesen a csapot.

Válasszunk környezetbarát gyártókat

A különböző használati tárgyak vásárlásakor nézzük meg a címkéket, és a gyártó adatait végigböngészve válasszuk azokat a dolgokat, amelyek ökobarát módon készültek, vagy amelyik gyártó garantálja, hogy a környezetvédelem mellett tették le a voksukat.

Autózzunk kevesebbet

A fosszilis üzemanyagkibocsátás nagymértékben befolyásolja a környezetünket, hozzájárul a légszennyezéshez és a globális felmelegedéshez. Ha tehetjük, autó helyett válasszunk más módot a közlekedésre – főleg a városon belüli közlekedés esetén. Kerékpározzunk vagy sétáljunk, de alternatív megoldásként ott a tömegközlekedés is. Ha mégis autóba kell szállnunk és megtehetjük, fontoljuk meg egy hibrid vagy elektromos jármű beszerzését.

Újrahasznosítás

Törekedjünk arra, hogy a különböző használati tárgyainkat újrahasznosítsuk, vagy lehetővé tegyük azok újrahasznosítását. Ez utóbbit a már említett szelektív hulladékgyűjtés révén is megtehetjük. De mi magunk is újrahasználhatunk, felújíthatunk dolgokat az otthonunkban ahelyett, hogy rögtön kidobnánk vagy újat vennénk valami helyett.

Keressünk környezetbarát társaságokat

Ha szeretnénk környezettudatosan élni, de nem tudjuk, merre induljunk, keressünk olyan társaságokat, csoportokat, akik segítséget tudnak nekünk nyújtani ebben. Akár egyes iparágak szakértőivel is felvehetjük a kapcsolatot, hogy tanácsot kérjünk abban, milyen termékeket vásároljunk, vagy milyen szolgáltatást válasszunk.  (Forrás: Föld Napja Alapítvány)

CSAPVÍZ

Italfogyasztásunk egyre több szeméttel jár. Ráadásul feleslegesen fizetünk sokat az agyonreklámozott, többnyire édes beltartalomért és a szemétbe kerülő csomagolásért. A csapvíz hazánk legnagyobb részén sokkal egészségesebb és sokkal olcsóbb, mint az előre csomagolt italok és ásványvizek. Ráadásul el sem kell menni érte (pláne autóval), házhoz jön, csomagolásmentesen. Változatosan ízesíthető: nyáron gyógy- és fűszernövényekkel (menta, bodza, citrom stb.), télen sokféle ízű tea készíthető belőle.

Az ÉRV. Zrt. által szolgáltatott ivóvizek optimális arányban tartalmazzák a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket, és szigorú szabályok alapján kontrollálják a minőségét. A csapvíz ugyanis az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A Cég akkreditált laboratóriumaiban a jogszabályoknak, a hatósági előírásoknak, valamint a vízbiztonsági követelményeknek megfelelően folyamatos, ütemezett mintavétellel monitorozzák a hálózatba táplált víz minőségét. Az ÉRV. Zrt. által szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az előírásoknak, ízét, összetételét tekintve pedig kiemelkedő.

Tartalmaz kalciumot, mely nélkülözhetetlen a fogaink és csontjaink fejlődéséhez, az ideg- és izomműködéséhez, valamint a normális véralvadáshoz. Fellelhető benne vas, mely létfontosságú alkotóeleme az oxigénellátást biztosító hemoglobinnak, és fontos szerepet játszik az idegrendszerünk megfelelő működésében. Található benne mangán, mely elsősorban a véralvadásunkban és csontképzésünkben játszik szerepet, így segít mérsékelni a csonttömeg-vesztést. Tartalmaz krómot, mely aktív szerepet játszik a szervezetünk szénhidrát-anyagcseréjében, a cukorháztartás szabályozásában. Előfordul benne kálium, melynek meghatározó szerepe van a só és vízháztartásban, a normális szívritmusunk fenntartásában, az ideg- és izomműködésünkben. Tartalmaz nátriumot, mely részt vesz a szervezetünk só- és vízháztartásának valamint a normális ingerület-átvitel fenntartásában. Fellelhető benne magnézium, melynek pótolhatatlan szerepe van az ideg- és izomműködésünkben, valamint a csont- és fogképződésünkben. Található benne fluorid, mely a fogzománcunk és a csontjaink felépítésében, valamint a fogszuvasodás megelőzésében játszik szerepet szervezetünkben.

A CSAPVÍZ EGÉSZSÉGES ÉS MINDENKI SZÁMÁRA ELÉRHETŐ ÉLELMISZER, FOGYASZTÁSA NEM CSAK EGÉSZSÉGES, DE KÖRNYEZETTUDATOS IS.

 

KÜLDETÉS A FÖLD VÉDELMÉÉRT

A víz az élet forrása. Víz nélkül nem nőnének növények, a hatalmas fák nem bocsátanák ki az élethez szükséges oxigént. Az élővilágnak és a vízi világnak is nélkülözhetetlen az oxigén megléte.

A víz a társadalmi jólét és az fejlődés egyik alapfeltétele. Az ivóvíz biztosítása, valamint a szennyvíz elvezetése és kezelése nélkülözhetetlen közszolgáltatás, amelyet valamennyien igénybe veszünk.  Az ÉRV. Zrt. arra törekszik, hogy ezt a felelősségteljes munkát az érdekelt felek (a társadalom, a tulajdonosok, a felhasználók, a munkavállalók, a partnerek) szempontjait figyelembe véve, elégedettségük növelése mellett lássa el.

A Társaság a szolgáltatói feladatok maradéktalan ellátása mellett évek óta folyamatosan részt vesz a környezet- és vízbázisvédelemmel kapcsolatos országos méretű kampányokban, a társadalmi szemléletformálást, edukációs tevékenységet saját akciókkal is kiegészítve.

Fenntarthatóságra törekvő közszolgáltatóként a Cég kötelezettségének érzi, hogy a minőségi szakmai tevékenység mellett aktívan részt vállaljon olyan kezdeményezésekben, amelyek a jelen és a jövő generációjának életmőségén javíthatnak, messzemenőkig tiszteletben tartva az elődök örökségét, a természet törvényeit és a FÖLD védelmét.

Kapcsolódó dokumentumok