116 millió forintos megtakarítás az ÉRV ZRt. villamos energia beszerzésében

Nagy sikerrel zárult az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. - az északkelet-magyarországi régió meghatározó víziközmű-szolgáltatója - által kezdeményezett közbeszerzési eljárás.

November hónapban elektronikus árlejtés keretében szerveztük a vízmű 2012. évi általános felhasználású villamos energia beszerzését. Az elektronikus árlejtésben nagy küzdelem alakult ki, két óra leforgása alatt összesen 43 licit érkezett három villamosenergia-kereskedő részéről. Ennek eredményeképpen az aktuális területileg illetékes egyetemes szolgáltatói árhoz képest 22,39 %-os megtakarítást értünk el! Az elért megtakarítás éves szinten meghaladja a 116 millió forintot. Az eljárás nyertese az Magyar Áramszolgáltató Kft. lett. Így a két jogszerű beszerzési lehetőség közül, az egyetemes szolgáltatás helyett a vízmű a kedvezőbb árakat nyújtó szabadpiacról vételez a következő villamos energia évben. A közbeszerzési eljárás aktuális beszerzési árakon kalkulálva 403 millió forintos beszerzési értéket képviselt.

Tények, eredmények

· Versenyeztetett mennyiség: 21 250 000 kWh

· Versenyeztetett időszak: 12 hónap

· Beszerzési érték: 403 537 500 Ft

· Elért megtakarítás: 116 450 000 Ft (22,39%)

· Fajlagos megtakarítás: 5,48 Ft/kWh

· Fogyasztási helyek száma: 603

· Pályázók száma: 3 villamos energiakereskedő

· Pénznem: HUF

Szervező – Sourcing Hungary Kft.

A Sourcing Hungary Kft. beszerzésekre szakosodott független beszerzési szakértő szervezet, amely a piacon elérhető módszerek, technikák, eszközök és piaci információk birtokában partnerei számára megtakarításokat ért el, továbbá a közép- és nagyvállalatok számára támogatást biztosít a beszerzési folyamatok racionalizálásában, automatizálásában és a költségek optimalizálásában. A cég az elmúlt három évben több mint 1200 vállalat és intézmény megbízásából 1700 beszerzési projekt esetében bonyolított le ajánlatkéréseket és tendereket különböző beszerzési szegmensekben mintegy 127 milliárd forintos beszerzési értékben. Energia beszerzés témakörében 2400 GWh villamos energia és 710 millió m3 földgáz mennyiség került pályáztatásra. A társaság által szervezett Magyar Energia Beszerzési Közösség keretében a csoportos energia beszerzések előnyeit élvezhetik a csatlakozók, fogyasztók.

Elektronikus árlejtés – A siker záloga a versenyeztetésben (villamos energia)

A Sourcing Hungary gyakorlatának megfelelően az elektronikus árlejtés is helyet kapott az eljárásban, ezzel biztosítva a legjobb eredményeket. Az árlejtést megelőzően a kereskedők megkapták a bejelentkezéshez szükséges felhasználói jogosultságokat és oktatást, amelynek keretében egy próba aukción vettek részt. A felkészülést követően az előre meghatározott időpontban az elektronikus aukció 30 perces időtartamra lett kiírva automatikus meghosszabbítási lehetőséggel (amennyiben a vége előtt 5 perccel érkezik licit, az aukció automatikusan hosszabbodik). A valós időtartamú ajánlatkérés során a 3 pályázó 43 ajánlatot tett. A nyertes ajánlatot az Magyar Áramszolgáltató Kft. tette. Az éles verseny eredményeképpen az aktuális egyetemes szolgáltatási árakhoz képest 22,39%-os megtakarítás realizálódott, ami az ajánlatkérő számára 116,4 millió forintos megtakarítást jelentett a területileg illetékes egyetemes szolgáltatói árhoz képest. Az elektronikus tender technikai hátterét a Sourcing stratégiai partnere az eeeBid Kft. biztosította.