Újabb lakossági tájékoztató a Földesi Vízmű technológiájának átmeneti meghibásodásáról

Tisztelt Felhasználók!

A Földesi Vízmű technológiájának átmeneti meghibásodásáról a hétvégén közzétett tájékoztatásunkkal összhangban, illetve azt kiegészítve ezúton is tájékoztatjuk Önöket, hogy a kibocsátott ivóvíz megnövekedett ammónia- és nitrittartalma miatt nem javasolt a vezetékes ivóvíz fogyasztása 3 év alatti gyermekeknek és az állapotos anyáknak.

Az ivóvíz-szolgáltatást biztosító jelenlegi kutak vízminősége az elmúlt években romló tendenciát mutat, illetve a rendelkezésre álló technológia műszaki állapota is a kor előrehaladtával romlik. Ennek ellensúlyozására indult meg az ellátásért felelős Önkormányzat részéről új kutak létesítése, valamint egy modern tisztítási technológia kiépítése. Ezt a folyamatot az Önkormányzattal együttműködve az ÉRV Zrt. szakmai segítségnyújtással támogatja.

Emellett a meglévő technológia lehető legoptimálisabb működtetésével a megfelelő vízminőség fenntartására törekszünk, amely most műszaki okokból, átmenetileg csak részlegesen lehetséges.

Az ammónia határérték túllépése önmagában kifogásoltságot jelent a vonatkozó jogszabály szerint. A nitrittartalom határérték felé emelkedése miatt született az a döntés az illetékes Hatóság, az Önkormányzat, illetve a Szolgáltató egyeztetésével, hogy egyes felhasználói csoportok esetében korlátozzuka vezetékes ivóvíz fogyasztását, és az Ő ellátásukról alternatív módon gondoskodunk.

1 évnél idősebb gyermekekre (a még nagyobb biztonság érdekében született a döntés a 3 éves kor meghatározásáról), illetve az állapotos anyákon kívüli felnőttekrea magasabb ammónia, illetve nitrittartalom nem jelent közegészségügyi veszélyt, számukra a vezetékes ivóvíz fogyasztható.

A korlátozás alá eső felhasználói csoport ellátásáról alternatív módon, más településről származó zacskós ivóvízzel, illetve lajtban szállított ivóvízzel gondoskodunk, szorosan együttműködve az Önkormányzattal. A bölcsőde, illetve az óvoda részére a fogyasztáshoz is, és a főzéshez is alternatív módon biztosítunk ivóvizet, ezért a gyermekintézmények látogatása sem jelent semmilyen közegészségügyi veszélyt.

A víztermelő telepen a hétvégén a problémák elhárításra kerültek, a hálózatba táplált ivóvíz minősége a vasárnapi vizsgálatok alapján megfelelő volt. Ugyanakkor a hálózat mosatása még folyamatban van annak érdekében, hogy minden felhasználási helyen megfelelő vízminőség kerüljön biztosításra.

A hiba teljes elhárításáig kérjük a Felhasználók szíves együttműködését és türelmét!

 

Üdvözlettel: ÉRV Zrt.

Kapcsolódó dokumentumok