HOGYAN VÉDJÜK A VÍZMÉRŐINKET ÉS A VÍZVEZETÉKEINKET A FAGYKÁROK ELLEN?

Az éjszakai fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Az ÉRV ZRt. felhívja a figyelmet a vízvezetékek és a vízmérők fagy elleni védelmének fontosságára, amely a belső hálózaton a fogyasztók feladata. A megrongálódott vízmérő javításának, pótlásának, szerelésének, hitelesítésének költségeit a fogyasztó köteles a szolgáltatónak megtéríteni. Fokozott elővigyázatossággal a károk és a bosszúságok elkerülhetőek. Hogyan?

Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlapilleszkedését, megfelelő zárását. Ügyeljünk rá, hogy ha a vízmérőakna fedele zsanéros, mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő a vízmérő elfagyását okozhatja. A vízmérőakna fedlapjának belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel (pl.: hungarocellel) lássuk el, a szigetelés az akna mennyezetére is javasolt.

vízmérő műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében.

Ha a vízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk. Háztartási textíliával vagy műanyag fóliával fedjük be a vízmérő óráját úgy, hogy az könnyedén eltávolítható legyen a vízóra leolvasásakor. A hó szintén védelmet nyújt, ezért csak vízmérő-leolvasás előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat.

Nemcsak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek a vízmérők. Ebben az esetben mindenképp ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az ablakokat, illetve ahol kell, kicseréljük a törött üveget.

lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelik fel. A vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata.

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Ha a falban levő vezetékben keletkezett a hideg hatására jégdugó, nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát. Ilyenkor a helyiség felfűtése jelenti a megoldást.

A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén a vízóra és a fogyasztói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell végeznünk.  

Tavasszal, a tartós fagyok elmúltával mindenképp célszerű megvizsgálnunk a vízmérőakna állapotát, különösen a hétvégi házakban. A kerti csapokat csak akkor ajánlatos üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.

Az ÉRV ZRt. szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Keressük meg a baj forrását és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket, emellett ajánlatos legalább havonta egy alkalommal ellenőriznünk a vízmérőaknát.

Probléma esetén hívja az ÉRV ZRt. szakembereit a 06-48/514-550 telefonszámon!

A fagykármentes téli hónapokban is az Ön partnere: az ÉRV ZRt.