GESZTELY-ÚJHARANGOD

GESZTELY-ÚJHARANGOD

A víziközmű-szolgáltatás olyan alapellátás, amelyet majdnem mindenki igénybe vesz. A megfelelő ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízelvezetés a társadalmi jólét és a gazdasági fejlődés egyik alapja.

Az ÉRV. Zrt. elkötelezett a hosszú távú, minőségi szolgáltatásnyújtás mellett. A Társaság alkalmazkodási ésfenntarthatósági stratégiájában olyan fejlesztési feladatokat azonosított, amelyekkel reagálni tud a jelen és a jövő kihívásaira, az ellátást veszélyeztető problémák megoldásával.

A szolgáltatási biztonság megteremtésének egyik lehetséges eszköze a regionális hálózatok bővítése, amelyekkel olyan térségek ellátása is megvalósulhat, ahol a helyi vízbázisok nem megfelelő minőségűek, vagy nincs kellő vízmennyiség.

Az ÉRV. Zrt. üzemelteti az ország első regionális vízellátó rendszerét, és a több évtizedes tapasztalat birtokában folyamatosan épít ki újabb és újabb hálózatokat az ellátás biztonsága érdekében.

Együttműködve az érintett térségek országgyűlési képviselőivel, illetve településvezetőivel, tudatos és kitartó előkészítő munkát követően 2022. év elején a Nemzeti Vízművek Zrt. támogatásával az ÉRV. Zrt. és az NFP Nonprofit Kft. konzorciumasikeres pályázatot nyújtott be a KEHOP-2.1.11. kódszámú, Felhívás víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására című pályázatra.

A „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése”, az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése” és a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című projekt 2022. március 23. napon támogató döntésben részesült a 1175/2022. (III.22.) Korm.határozat alapján.

Ennek értelmében mintegy 13,5 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az a komplex fejlesztési elképzelés, melynek keretében valósulhatott meg – többek között - Újharangod településrész biztonságos vízellátása is.

A támogató döntést követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által gyors ütemben megtörtént a támogatási szerződés aláírása, majd az előzetesen sikeresen lebonyolított feltételes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a tervezési folyamatok 2022. áprilisában már el is indulhattak.

A szükséges engedélyek birtokában a kivitelezésre 2022. szeptember végén kapott munkaterületet a Vállalkozó, aki mostanáig teljes körűen megvalósította a 7,1 km hosszú új ivóvíz távvezetéket, a terveknek megfelelően mind építészetileg, mind gépészetileg, mind üzemirányítás szempontjából felújította és átalakította a vízműtelepi kezelőépületet, és elvégezte a víztorony komplex felújítását is.

A teljes beruházásnak tervezetten 2023.11.30-ig kellett elkészülnie, mely teljesítési határidő betartásáért, illetve a munkafeladatok magas szintű megvalósításáért a Vállalkozóval együttműködésben mindent megtett az üzemeltető ÉRV. Zrt is.

A víziközmű-fejlesztés a településrészen és a térségben élők számára már nélkülözhetetlen volt. Újharangod településrész vízellátása korábban egy önálló kútból történt, amely azonban ismeretlen okból beomlott. Egy műszeres kútvizsgálat azt bizonyította, hogy a felújítás optimálisan már nem volt lehetséges.

A kút beomlása óta Újharangodon az ÉRV. Zrt. által végzett tengelyen történő szállítással (ún. lajtos kocsival) volt biztosított a víz, amely évente közel ezer fordulót, és mintegy 4625 m3 víz szállítását jelentette.

A projekt során a településrész hosszú távú, kiszámítható vízellátása céljából meg kellett oldani a regionális víziközmű-rendszerrel történő csővezetékes összekötést.

A beruházás keretében összességében megépült mintegy 7152 fm D110 KPE PN16 ivóvízvezeték, 15 fm D110 KPE PN16 udvartéri vezeték, valamint megtörtént a 24 m magas, 25 m3-es acél szerkezetű víztorony felújítása.

A Magyar Állam és az Európai unió támogatásával megvalósult vízközmű-fejlesztésnek köszönhetően Újharangod településrészen több száz lakos részére vált elérhetővé a biztonságos és minőségi ivóvízellátás.

Köszönet a Támogatóknak, a Kivitelezőnek és a projektben résztvevő valamennyi szereplőnek, továbbá az ÉRV. Zrt. munkatársainak!

Kapcsolódó dokumentumok