Nyugat-borsodi Szolgáltatási Divízió

Központ: 3642 Bánhorváti, Lázbérc

Divízióvezető:Pintér János
E-mail: janos.pinter@ervzrt.hu
Telefon: 48/514-500 (351)
Fax: 48/500-501

A Nyugat-borsodi Szolgáltatási Divízió központja a Lázbérci vízmű, mely a Bükki Nemzeti Park festői környezetében, a Lázbérci Tájvédelmi Körzet részeként, NATURA 2000 védelmi besorolású területen található.

A Divízió elsősorban ivóvíztermeléssel, - tisztítással és - elosztással, illetve Ózd város és környéke vonatkozásában szennyvíz gyűjtésével és kezelésével is foglalkozik, illetve hálózat-karbantartási feladatokat egyaránt ellát.

A Divízió területileg két megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves) szolgáltat, az alábbi rendszerekben.

  • ­Ózdi Regionális Vízellátási Rendszer
  • Hevesi Regionális Vízellátási Rendszer
  • Ózd és Környéke Vízmű Rendszer
  • Nyugat-borsodi Szennyvíztisztítási Rendszer  

Ivóvízellátás

A szolgáltatási terület ivóvízellátását első sorban a két felszíni vízbázis (Lázbérc 24.000 m3/d és Szalajka 3.000 m3/d) biztosítja, valamint több felszín alatti vízbázis (Borsodbóta, Kelemér, Gömörszőlős, Arló, Kissikátor, Borsodnádasd, Csokvaomány, Nekézseny, Domaháza), s nem utolsó sorban a kiváló minőségű karsztvizek (Bélapátfalva Apátsági forrás, Bélapátfalva karszttáró, Mónosbél karsztkút).

A divízió jelenleg 55 települést közvetlenül, 12 települést közvetve, más szolgáltatón keresztül lát el megfelelő minőségű, egészséges ivóvízzel, mely közel 120.000 fogyasztó biztonságos ivóvízellátását jelenti.

A Lázbérci víztározó

A Lázbérci Tájvédelmi Körzet egyedülálló, mert olyan táj védelmére alapították, amelynek meghatározó elemét, a víztározót nagy léptékű tájátalakítással az ember mesterségesen hozta létre. A víztározót a Bán-patak lezárásával 1967-1969 között alakították ki a közelben lévő iparvidék vízellátásának biztosítására. A 78 hektár felületű és mintegy 8 méter átlag mélységű mesterséges tavat az Upponyi hegység egyik csodálatos fekvésű, hegyekkel körbevett, mély szurdokvölgyében hozták létre.  A völgy alakját követő kétágú tó partját 120 méter széles, szigorúan védett sáv övezi. A Lázbérci Tájvédelmi Körzet létrehozásának elsődleges feladata a tározó vízminőségének megóvása volt.

A tározóból tisztítás céljára maximálisan 30.000 m3/nap nyersvíz nyerhető ki.

A tározó üzembe helyezésének éve:1969
A tározó vízgyűjtő területe:217,5 km2
Teljes tározó térfogat:5,88 Mm3
Maximális vízfelület:78 ha

A Társaság egyik legnagyobb létesítménye – mely a teljes vállalati termelés közel 20%-át adja – a vízbázishoz kapcsolódó lázbérci víztisztító mű, mely földrajzilag az Ózd-Putnok - Kazincbarcika városok, valamint a Sajó menti település lakóinak közvetlen ivóvízellátását biztosítja. Fejlesztések eredményeként 2006-tól eljut a vize a mátrai Sirok és Bükkszék településekig.

Ivóvíztisztítás

A Lázbérci víztisztító mű a legkorszerűbb ultraszűrő membrántechnológiával 2006 óta 16.000 m3/d, majd a 2011 fejlesztést követően 24.000 m3/d-re bővült. A Szilvásvárad Szalajkavölgyi tisztító telepén pedig, 2011-től 3.000 m3/d kapacitásban membrános mikroszűrés biztosítja a víz lebegőanyag- alga-, baktérium- és vírusmentességét.

Ellátott települések

Arló

Balaton

Bánhorváti

Bánréve

Bekölce

Bélapátfalva

Borsodbóta

Borsodnádasd

Borsodszentgyörgy

Bükkmogyorósd

Bükkszék

Bükkszenterzsébet

Bükkszentmárton

Csernely

Csokvaomány

Dédestapolcsány

Domaháza

Dubicsány

Egercsehi

Farkaslyuk

Fedémes

Gömörszőlős

Hangony

Hét

Hevesaranyos

Járdánháza

Kazincbarcika

Kelemér

Királd

Kissikátor

Lénárddaróc

Mikófalva

Mónosbél

Nagybarca

Nagyvisnyó

Nekézseny

Ózd

Putnok

Sajógalgóc

Sajóivánka

Sajókaza

Sajómercse

Sajónémeti

Sajópüspöki

Sajóvelezd

Sáta

Serényfalva

Sirok

Szentdomonkos

Szilvásvárad

Szúcs

Tardona

Tarnalelesz

Uppony

Vadna