Észak-borsodi Szolgáltatási Divízió

Központ: 3752 Szendrő, Rákóczi út 11.
Telefon: 48/560-601
Fax: 48/560-602

Divízióvezető: Kulcsár László
Telefon: +3630/303-2355
Email: kulcsar.laszlo@ervzrt.hu

Az új víziközmű törvény kulcsfontosságú célkitűzését megvalósítva Társaságunk a nagy rendszerek mellett a kisebb szolgáltatók integrációjának végrehajtásában napjainkban is kiemelkedő munkát végez.

A törvénynek eleget téve, 2011. november 1-jén szendrői divízió központtal létrejött az Észak-borsodi Szolgáltatási Divízió, melynek működési területét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 26. sz. út, a 3. sz. út, valamint a szlovák-magyar országhatár öleli körül.

Divíziónk 75 településen, összesen 30 fős létszámmal (10 fő szellemi, 20 fő fizikai) látja el a Társaságunkra jellemző magas színvonalú, Nemzeti Minőségi Díjjal is elismert ivóvíz-termelési és –ellátási feladatait.

A terület nagyságára való tekintettel az ellátás 4 fő körzetre tagolódik:

Kazincbarcikai körzet

A lázbérci és borsodsziráki vízbázisokról, valamint egyedi vízbázisról 13 település ivóvízellátását biztosítja.

Bódvaszilasi körzet

A körzethez tartozó 21 település többsége egyedi vízbázissal rendelkezik. Ettől eltérően az egyik legjelentősebb a Komjátiban található Pasnyag forrás, ahonnan hat település ellátása biztosított. A kitermelt karsztvíz fertőtlenítés után a bódvaszilasi 2x100 m3-es medencébe, illetve a települési elosztóhálózatokba kerül.

Szendrői körzet

A szendrői körzet 25 település ivóvízellátását biztosítja vízbázisairól, víztermelő telepeiről.

A szendrői körzethez tartozó borsodsziráki víztermelő telep számít a legjelentősebbnek a Divízió területén. Jelenlegi névleges kapacitását (15 000 m3/d) a 2004-ben megépült vízkezelési technológia üzembe helyezésével érte el.

Borsodszirák I. telep a Sajó- és a Bódva-folyók kavicsteraszán helyezkedik el. A vízbeszerzés a telepen található 41 db csőkútból történik.

A körzet szintén jelentősebb vízbázisa a Szalonna II/C víztermelő telep, mely a régi mészkőbánya meddőhányója alól fakadó karsztvízforrás foglalására épült ki. A szalonnai forrásfoglalásból 2000 m3/nap vízhozam biztonságosan kitermelhető.

Hegymegi körzet

A Hegymegi körzet 16 település ivóvízellátását biztosítja fele részben egyedi vízbázisról.

A Divízió területén az említett négy körzetben összesen 32 db vízbázis található, mely 75 településen közel 94 000 fogyasztó egészséges ivóvíz ellátását biztosítja.

2015. év második felétől  Monaj, Selyeb, Abaújszolnok, Lak, Hegymeg, Szakácsi, Irota, településeket ellátó kutak tartalék vízbázisként szerepelnek, mert az imént felsorolt településeket immár Tomorral együtt egy  ivóvízminőség-javító program keretében megvalósuló beruházással a Kelet-borsodi Szolgáltatási Divízió területéről, a Csúcsvízmű látja el megfelelő minőségű ivóvízzel.

AZ ÉBSZD területén található a Rakacai víztározó.

A Rakaca-völgyi Víztározó a B.-A.-Z. megyei Szalonna és Meszes községek közötti völgyben helyezkedik el. A tározó fő feladata a Bódva folyó kisvízi időszakában a vízmennyiség pótlása.

A völgyzárógát segítségével a Rakaca patak árvizei felfoghatók, ill. átmenetileg tározhatók, majd a Bódva kisvizes időszakában - előre meghatározott módon és a pillanatnyi igényeknek megfelelő mennyiségben - vízpótlásként lebocsáthatók.

A Bódva mellé telepített üzemek zavartalan működésének alapfeltétele, hogy a folyó legalább 1,9 m3/s vizet szállítson állandóan. A Bódva vízhozama a kisvizes időszakban ennél kevesebb, így a gát kezelőszemélyzetének elsődleges feladata, hogy a Bódva mindenkori vízhozamának ismeretében a tározótérből a szükséges vízpótlást biztosítsa.

A Rakaca-völgyi Víztározó fő létesítménye a völgyzárógát, melynek szoros tartozéka a vízlebocsátó műtárgy, valamint a vészkiömlő surrantó (oldal-bukó).

Ellátott települések

/A vastagon szedett települések az állami tulajdonú víziközmű rendszerek./

Barcikai körzet

Szilasi körzet

Szendrői körzet

Hegymegi körzet

Kazincbarcika

Tornaszentjakab

Berente

Abaújszolnok

Kurityán

Becskeháza

Alacska

Selyeb

Felsőnyárád

Hídvégardó

Sajószentpéter

Monaj

Felsőkelecsény

Tornanádaska

Dusnokpuszta

Tomor

Zubogy

Bódvalenke

Múcsony

Hegymeg

Ragály

Tornabarakony

Szuhakálló

Lak

Imola

Tornaszentandrás

Rudolftelep

Szakácsi

Trizs

Komjáti

Izsófalva

Irota

Szuhafő

Bódvarákó

Ormosbánya

Rakaca

Zádorfalva

Bódvaszilas

Rudabánya

Viszló

Alsószuha

Szögliget

Szuhogy

Debréte

Dövény

Perkupa

Alsótelekes

Rakacaszend

Jákfalva

Szín

Felsőtelekes

Balajt

 

Szinpetri

Kánó

Ládbesenyő-Andrástanya

 

Varbóc

Borsodszirák

Galvács

 

Tornakápolna

Zilíz

Abod

 

Szőlősardó

Nyomár

 

 

Teresztenye

Hangács

 

 

Égerszög

Szendrőlád

 

 

Aggtelek

Szendrő

 

 

Jósvafő

Szalonna

 

 

 

Martonyi

 

 

 

Szalonna üdülő

 

 

 

Meszes

 

 

 

Edelény